lördag 3 oktober 2020

Fail

”Av tusentals auditions, varför var dom tvungna att visa just min?”
s. 9

Det frågar sig Kattis, som efter att hennes totalt misslyckade Idol-audition sänds på teve, förlorar all status i det lilla samhället där hon bor. Mitch Fredrikssons debutroman handlar om makt och hierarkier, om såriga föräldrarelationer och om enorma svek. Kattis tänker inte låta ärkerivalen Johanna bli skolans nya drottning, och hon är beredd att göra allt för att sätta henne och den hånfulla Idol-juryn på plats. Verkligen allt. 

* * *

Det är inget bra tecken när man bara vill läsa ut en bok på en gång, för att bli av med den.

Jag plockade upp Fail för att jag såg fram emot att läsa en samtida ungdomsroman med intressanta aspekter på hierarkier och maktstrukturer bland unga, med Idol som twist. Och efter en seg start skildras hierarkiska strukturer, fast på ett intetsägande sätt. Det är platta och ytliga relationer, och jag har svårt att sympatisera med huvudpersonen och då blir boken svår att tycka om. 

Halvvägs har boken inte riktigt kommit igång, men de sista 110 sidorna eskalerar allt på ett sätt jag inte väntat mig. De sista 70 sidorna mår jag uppriktigt dåligt av att läsa boken, och jag vet ännu inte om det är något bra eller dåligt. Idén är egentligen genial, fast på ett fruktansvärt och chockerande sätt, som fick mig att inte ens kunna läsa boken på kvällen, då den var så obehaglig.

Utvecklingen chockar, och hade den kommit långsammare och varit lite starkare underbyggd hade jag kanske till och med helt ändrat åsikt om boken här. Nu lyckas Fail överraska mig fullständigt, fast när jag slår igen boken är jag mest lättad för att det är över och för att slutet erbjuder lite hopp. Men mest har Fail fått mig att ogilla konceptet Idol ännu mer. 

Fail är inte vad jag väntat mig. Den chockerande händelseutvecklingen både förfärar och skrämmer. Jag saknar en sympatisk huvudperson att tycka om, och har svårt för de ytliga relationerna och platta maktstrukturerna. Men för den som själv är eller har varit en del av hierarkiska strukturer kanske Fail kan vara en givande ögonöppnare, som både skapar igenkänning och eftertanke. 

Tack, Rabén & Sjögren, för ett överraskande recensionsexemplar!

___________________________________________________________________ 
Fail
Författare: Mitch Fredriksson
Förlag: Rabén & Sjögren (2020) 
Sidor: 326 st 
Åldersgrupp: 15+
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)