tisdag 27 oktober 2020

Jag händer jämt

”Andrea? Har nåt hänt?”
    Nej, fina syster, inget har hänt. Jag har hänt. Jag händer jämt och det kan du inte förstå. Förlåt, fina syster.
    Jag går ut. Går, springer, cyklar. Fort.
    Maklig takt är för folk som kan andas.
s. 11

I Emma Rävås debut Jag händer jämt följer vi Andrea, nu tjugo då sjutton, och hur hon hamnar i en destruktiv relation med flickvännen Hedvig, som gör Andrea till världens lyckligaste i ena stunden, för att sekunden efter bete sig fruktansvärt. Tre år senare har såren ännu inte läkt. Hur vågar man börja om, när någon slitit en i bitar? 

* * *

När någon frågar varför jag läser brukar jag svara att böcker för mig är en källa till insikt, kunskap och perspektiv. Och det här är ett klockrent exempel på en bok som lämnar mig lite klokare. 

Det är en briljant debut. En ärlig och rättfram bok utan försköningar. Emma Rävås skickar läsaren rakt in i Andreas huvud där ingenting undangöms, och det skapar en intim relation till huvudpersonen och därmed hela boken. Allt som Andrea känner, känner också jag. Många gånger vill jag bara hålla om henne, skydda henne och få henne att glömma allt hemskt.

Via Andreas tankar får man förståelse för alla som stannar kvar i en relation trots att den är destruktiv, och när jag slår ihop boken är jag lite klokare och insiktsfullare. Och den dag jag tänker att något är fel i en relation nära mig kommer varningsklockorna ringa. Jag hoppas att många fler tar del av Emma Rävås ord, för hennes budskap kan verkligen göra skillnad. 

Jag händer jämt är given för tonåringen, och passar även den vuxne. En viktig och välskriven bok om allvarliga ämnen. Emma Rävås debut träffar hårt, berör på djupet och fyller mig med insikt. 

Stort tack, Rabén & Sjögren, för ett fantastiskt recensionsexemplar!
___________________________________________________________________ 
Jag händer jämt
Författare: Emma Rävås
Förlag: Rabén & Sjögren (2020) 
Sidor: 290 st 
Åldersgrupp: 15+
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

2 kommentarer:

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)