lördag 31 oktober 2020

Dunkelstjärnan

När flyktingpojken Kasir presenterades för klassen i februari visste Julia direkt
att det var någonting med honom som inte stämde.
s. 5

I Joseph A. Davis nya fantasybok får läsaren följa med tolvåriga Julia och hennes lillebror Edvin på ett osannolikt äventyr. Tillsammans med flyktingpojken Kasir flyr de för sina liv från Sverige, och hamnar i en värld med en helt annan kultur och ett obegripligt språk, och det blir en resa som kräver mod och uppoffringar, och samtidigt ger lärdomar om ödmjukhet och vänlighet. 

* * *

Joseph A. Davis överträffar sig själv med sin senaste bok. 

Den är lättläst, mysig och medryckande, om än förutsägbar. Jag älskar den autentiska syskonrelationen, och med sin mångfald av budskap sticker boken ut i den svenska fantasikgenren. Det handlar om vänlighet och samarbete, men också kulturkrockar och främlingsfientlighet. 

Det är en balans det där: att skriva något som underhåller och undervisar på samma gång, men Davis lyckas. Det är en perfekt högläsningsbok där det finns mycket att diskutera, och för lite äldre (12+) läsare är den även utmärkt att läsa själv.

Dunkelstjärnan är Joseph A. Davis bästa bok hittills. Engagerande, färgstark och tänkvärd fantasy för en bred målgrupp. Böckerna som ger oss mer än bara tidsfördriv och glädje i stunden; som sätter igång våra tankar. I slutändan är det ju de böckerna som är allra bäst. Och bland dem platsar Dunkelstjärnan

Stort tack för recensionsexemplaret, Joseph A. Davis! 
___________________________________________________________________ 
Dunkelstjärnan
Författare: Joseph A. Davis
Förlag: Stevali Barn (2020) 
Sidor: 279 st 
Åldersgrupp: 10+
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)