måndag 2 november 2020

3 november 2020 ödesvalet

Den 3 november väljer amerikanska folket väg för oss alla.
s. 9

I den här boken har Fredrik Reinfeldt åtagit sig uppgiften att göra valet begripligt för alla. Han beskriver den amerikanska demokratin, inklusive partiernas och kanditaternas historia. Han förklarar med kritisk ton valsystemet och går även igenom stat för stat hur man röstar och varför. Det  är en komplett guide - både till valet 3/11 och till den amerikanska politiken i allmänhet. 


* * *

Är det inte litterärt självmord att skriva en boks bästföre-datum i versaler på framsidan? Kommer någon vilja läsa den efter 3 november 2020? Tveksamt. Fast det borde man verkligen. 

Titeln är missvisande. Visst, det är en bok om det amerikanska valet 2020, men också så mycket mer. Det är en en bok om historia: USA:s, republikanernas, demokraternas, Trumps, Bidens... Det är också en bok som konkretiserar USA:s problem som grundar sig i skillnaderna mellan delstaterna, inom befolkningssammansättning, naturtillgångar, försörjning och så vidare. 

Jag lär mig så mycket när jag läser. Jag får förklaringar till USA:s valsystem, det låga valdeltagandet, polariseringen mellan delstaterna... Ibland är detaljerna överflödiga, så vissa partier är segare än andra. 

Att två månader innan ett stormigt val ge ut en bok om det valet är som att ge ut en bok om coronapandemin nu. Ena dagen hävs restriktionerna för 70+, sedan tillåts evenemang med 300 personer, sedan ska vi helst inte träffa någon utanför familjen, och får inte samlas mer än 50 personer. Det vänder snabbare än på en basketmatch, så för den som vill ha svaret på vem som vinner valet är det här fel bok. Se den istället som en välgjord upplysning om USA:s demokrati. 

3 november 2020 ödesvalet upplyser skickligt om USA, dess historia, befolkning och demokrati. För alla som vill få större förståelse för det stora landet i väst är den given. Reinfeldt förklarar tydligt, även om vissa partier är väl detaljrika. Läs den idag, om några månader, om ett år. Bortse bara från titeln, för det här ingenting som slutar vara aktuellt efter 3 november. 
___________________________________________________________________ 
3 november 2020 ödesvalet
Författare: Fredrik Reinfeldt 
Förlag: Albert Bonniers Förlag (2020) 
Sidor: 352 st 
Åldersgrupp: vuxen
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)