torsdag 12 november 2020

Mer väsenologi

Ingela Korsell är tillbaka med en uppföljare till Väsenologi, en stor guide till väsen. Tillsammans
med illustrationer av Reine Rosenberg guidar Korsell unga som gamla läsare till alltifrån gastar och tomtar, till älvor och jättar. För varje väsen följer faktaavsnitt, sägen och beskrivning, och boken väcker mysrysliga känslor, beskriver folktron under 1800-talet och ger samtida förklaringar till varför sägnerna uppstod. 


* * *


Nu är ju jag bara arton, men om jag var några decennier äldre hade jag älskat tanken på att tända en brasa i kaminen, kura ihop mig under en filt och läsa Mer väsenologi tillsammans med hela familjen.

För det är en perfekt familjebok. 

Det är en underhållande historielektion som kan lära barn som vuxna något om både etik, moral och ett historiskt Sverige. Ingela Korsell förklarar pedagogiskt men framför allt på ett roligt sätt varför just älvorna, nattkorpen och så vidare uppfanns av människan. 

Den tydliga, upprepande strukturen är mycket välkommen och med korta avsnitt blir det omöjligt även för den mest uttråkade att tappa intresset. Korsells personliga stil, där hon bjuder på små glimtar ur sitt eget liv som vävs ihop med sägnerna, förhöjer läsupplevelsen ytterligare. 

Jag uppskattar att få läsa om väsen som jag aldrig tidigare ens hört talas om, och boken ger sannerligen mersmak. Om ”väsenologi” någonsin blir en universitskurs skulle jag gärna läsa den, men tills dess väntar jag spänt på Ännu mer väsenologi, eller varför inte Mer väsenologi 2.0
 
Mer väsenologi är en underhållande historielektion som ger mersmak. Med en tydlig struktur och ett vinnade koncept förmedlar Ingela Korsell intresseväckande historier och fakta om en mängd olika väsen. Perfekt för hela familjen – inte minst nu i höstmörkret. 

Tusen tack, Ingela Korsell, för recensionsexemplaret!
___________________________________________________________________ 
Mer väsenologi
Författare: Ingela Korsell (illustrationer: Reine Rosenberg)
Förlag: Natur & Kultur (2020)
Sidor: 185 st 
Åldersgrupp: 9+
Läs också: Väsenologi
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)