fredag 27 november 2020

Klättra uppåt

”Det är ingen fara, Victoria”, säger hon. ”Du har det i dig. Du måste bara våga
släppa taget.
Känn! Tänk inte på hur andra ser på dig och på om du är bra eller dålig.”
s. 9

Så säger Victorias teaterlärare, i Katarina von Bredows senaste ungdomsbok, men det är inte lätt. Inte längre. Förut var Victoria självklar: högst upp i hierarkin; fick allt hon ville. På gymnasiet är ingenting enkelt längre. Hon och bästa vännen Hampus har glidit ifrån varandra och sedan finns Alvin: den irriterande, blåhåriga klasskamraten som vägrar lämna Victorias tankar. När en gammal pojkvän återvänder till stan ställs allt på sin spets... 

* * *

Katarina von Bredow böcker är alltid ett säkert kort för den som vill läsa något fyllt av igenkänning från tonårstiden. Även bakom Klättra uppåt ligger gedigen och ambitiös research som skapar en imponerande autentisk värld av en gymnasieskola i Sverige. 

Det är intressant att följa en huvudperson så olik mig själv, och även om jag har svårt att relatera till henne lyckas von Bredow porträttera den (tidigare) populära, självsäkra tjejen på ett trovärdigt sätt. Alvin å andra sidan fascinerar mig djupt. Det är en så intressant människa som jag gärna hade följt i en fjärde bok i den fristående serien.

Jag hade dock önskat ett slut som var mer relaterat till hela boken, och inte bara till händelsen i slutet. Det är egentligen ett bra slut, men jag tycker inte det är rättvist mot hela boken. Dessutom tycker jag att händelsen i slutet är överflödig och onödig, för i mina ögon gör den bara ner Victoria. Att det skulle krävas något så fruktansvärt för att få henne att gå vidare tycker jag känns orättvist, för jag ville tro så mycket bättre om henne. 

Klättra uppåt är ett säkert kort för alla ungdomar. Med imponerande research bygger von Bredow upp en värld med karaktärer och känslor alla tonåringar kan relatera till. Min enda invändning är ett orättvist och överflödigt slut. Tänkvärt, nostalgiskt och fyllt av igenkänning.
___________________________________________________________________ 
Klättra uppåt
Författare: Katarina von Bredow
Förlag: Rabén & Sjögren (2020) 
Sidor: 294 st 
Åldersgrupp: 15+
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)