söndag 29 november 2020

Tio underbara härliga hemska dejter

Nonna ställer sig bredvid pappret och pekar allvarligt på det. ”Det här ska få
Sophie att komma över den där usla före detta pojkvännen.”
    Wes ser sig omkring i rummet tills han får syn på mig. Han lägger huvudet på sned och höjer ena ögonbrynet, och jag ler lite generat mot honom.
s. 36

En vecka innan jul gör Sophie slut med pojkvännen Griffin, och bedrövelsen vet inga gränser. Snart är hela släkten engagerad i ett projekt som ska muntra upp Sophie: innan året är slut ska hon gå på tio blinddejter. Den ena dejten blir värre än den andra, och samtidigt är Sophie mer förvirrad än någonsin. Har hon kanske fått känslor för någon annan?

* * * 

Ni vet när man läser en bok som man å ena sidan vill sträckläsa ut direkt då den är helt fantastisk, å andra dra ut på så länge som möjligt, för att det fantastiska inte ska ta slut?
 

Det här är precis en sådan bok. 

Den fantasilösa titeln gav inga skyhöga förväntningar, men snart blev jag positivt överraskad. Det tog ett femtiotal sidor, men när jag väl hade lärt känna Sophie var boken en dröm att läsa. Visst är den klyschig och stilistiskt otroligt amerikansk, men det finns också djup bakom det glättiga. Det är en hyllning till släktskap och lång vänskap, men också en påminnelse om vikten av att visa uppskattning för de vi håller kära. Den här julen kanske det är viktigare än någonsin?

Elstons ”Tio underbara härliga hemska dejter” marknadsförs som en julbok, och det är välkommet, för julböckerna för unga är alldeles för få. Sedan är dock inte julkänslan total, men däremot flödar det av andra känslor. Den pirriga, varma förälskelsen beskrivs så fint att hjärtat smälter. Jag hade gärna läst ännu mer om Sophie och de andra, och de sista fyrtio sidorna drar jag ut på så länge det bara går.

Tio underbara härliga hemska dejter har en trist titel, men i övrigt är den allt annat än trist. Den är fylld av underbara känslor, ger härlig julstämning och det är hemskt att den tar slut så snabbt. Lättsam berättelse om vänskap och kärlek, i finstämd julförpackning. Läs och njut!
___________________________________________________________________
Tio underbara härliga hemska dejter
Författare: Ashley Elston
Förlag: B. Wahlströms (2020) 
Sidor: 288 st 
Åldersgrupp: 13+
Originaltitel: Ten Blind Dates
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)