torsdag 3 december 2020

På andra sidan bron

Står på bron och blickar ut över slutet.
s. 9

Så lyder SMS:et som omkullkastar hela Almas värld. Hennes bästa kompis ville inte längre leva, och läggs in på psykiatrin. ”Men jag då?” vill Alma fråga. Tänkte han bara lämna henne? Inte ens med flickvännen Hedvig kan hon prata om känslorna och ansvaret hon känner för Joppes liv. Två oväntade bekantskaper ger Alma nya perspektiv. Kanske finns det ett ljus på andra sidan bron?  

* * * 

En bok som inte träffar rätt hos mig, då den inte riktigt når fram. 

Jag och Alma kommer aldrig överens och jag har svårt att relatera till det hon upplever. Jedviks Göteborg är mig dock avlägset: hur jag än bär mig åt stannar jag kvar hemma i soffan; jag kommer aldrig dit. Almas känslor av ett svek från Joppe skildras dock trovärdigt, och just det är ett viktigt ämne att ta upp. 

Tyvärr finns en distans till texten, vilket är märkligt för språket är otroligt. Det har en poetisk karaktär och berättar så mycket med få ord. Och utifrån beskrivningarna av Hedvig får jag inte alls intryck av att hon är någon bra människa. Inte heller vänskapen mellan Alma och Joppe gör något positivt intryck, och när de här sakerna är så centrala blir det svårt att tycka om boken. 

På andra sidan bron har ett magiskt språk och en intressant, relevant idé, men på vägen fallerar det. Jag upplever distans till karaktärerna och tycker inte om berättelsens utfall. Kanske passar boken bättre för den som kan relatera mer till Alma? 

Stort tack, Rabén & Sjögren, för tänkvärt recensionsexemplar!
 ___________________________________________________________________ 
På andra sidan bron
Författare: Hanna Jedvik 
Förlag: Rabén & Sjögren (2020) 
Sidor: 279 st 
Åldersgrupp: 13+
Läs också: Sommarplåga
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)