tisdag 29 december 2020

Nyårsvandraren

Jag började vanka och vandra, för rörelse var det enda som gjorde mig lugn och som tystade det som liksom rasade inne i mig.
s. 8 

Det är nyårsnatten 2018-2019, och vid tolvslaget ger sig Storm iväg hemåt. Det blir en vandring genom staden, och Storm stöter på udda själar på vägen, och för samtidigt utrymme att reflektera över sitt egna liv, i Charlotta Lannebos kortroman Nyårsvandraren

* * * 

En liten bok med mycket att berätta.

På 110 sidor följer läsaren Storms planlösa vandring från Bastugatan på söder, till Vasaparken, ända ut till Roslags Näsby och tillbaka till Vasastan. Strom är på väg hem från en fest, men kanske allra mest på jakt efter svar, sammanhang och mening?

Storm är fascinerande, cynisk och frispråkig med intressanta resonemang. Han är övertygad om att han utsätts för ett test från ovan när han ser en hemlös man på gatan, och bjuder på fika på McDonald’s. Han blir bestulen på sin mobil, och hans största bekymmer blir att han inte kan lyssna på sin favoritlåt. (”Han”, förresten. Det nämns aldrig rakt ut, men när Storm står upp och kissar känner jag mig ganska säker…)

”Cirka 87 procent av inkräktarna i parken stod förresten med sina mobiler och filmade hela raketspektaklet. Man kan ju vänligt undra när de tänker kolla på eländet? Jag sätter tiotusen spänn på att de kommer bli grymt besvikna. De bara: Älskling, ska vi kolla på fyrverkerierna från nyår för sjutton år sen? Snälla? Ojdå, det blev visst inget mer än ett kompakt mörker. Ridå, liksom.”
s. 14-15

Ett roligt grepp är den geografiska vandringen man får följa med på. Det blir äkta och känns nära när Storm exempelvis beskriver flaggan på en ambassad på Valhallavägen, och detsamma när han tänker på händelser under 2018 som jag själv minns. Det är fiktion, men tack vare verklighetsförankringen känns det som att berättelsen kunde ha inträffat på riktigt. 

Nyårsvandraren är en tänkvärd och annorlunda berättelse i behändigt format. Jag rekommenderar varmt att låta Storm hålla dig sällskap i väntan på tolvslaget nu på torsdag!

Stor tack, Rabén & Sjögren, för ett fascinerande recensionsexemplar!
___________________________________________________________________ 
Nyårsvandraren
Författare: Charlotta Lannebo
Förlag: Rabén & Sjögren (2020) 
Sidor: 110 st 
Åldersgrupp: 13+
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)