fredag 1 januari 2021

Mitt läsår 2020

Gott nytt år alla!

Nytt år betyder i vanlig ordning att det är dags att se tillbaka på året som varit, och här gör jag det med fokus på böcker, läsning och annat bokrelaterat!

År 2020 läste jag 100 böcker, vilket är fler än någonsin. Samtidigt var det kortare böcker än vanligtvis, men det är ändå helt fantastiskt att jag hunnit ta del av 100 olika berättelser. 


Årets topp sju läsupplevelser 
(utan inbördes ordning)

1984 (George Orwell)
Allt jag fått lära mig (Tara Westover)
Allt jag vet om kärlek (Katja Timgren) 
Ganska nära sanningen (Anna Ahlund)
Klar himmel (Kristin Fägerskjöld)
Rött, vitt och kungligt blått (Casie McQuistion)
Säg nåt då! (Ida Ömalm Ronvall)

Jag har läst många bra böcker i år, men de här sju sticker ut. Det är dels för att de påverkade mig djupt medan jag läste dem, men framför allt för att de även nu i efterhand finns skarpa i mitt minne. Det är sju böcker jag inte riktigt kunna släppa, helt enkelt. 


Hur gick läsmålen?
I år hade jag som mål att läsa 10 klassiker, böcker från 10 olika länder samt en bok för varje bok i alfabetet. I slutändan klarade jag bara av att läsa böcker från olika länder, men jag är nöjd ändå!


Höjdpunkter från året
Att 2020 var ett ovanligt mörkt år kan nog alla vara överens om, men det hände ändå en hel del bra saker. Nedan listar jag några av alla fina bokrelaterade händelser från året som gott!

Länge leve ungdomsboken på Lidingö Stadsbibliotek
Den 15 februari ordnade Paula Högström en dag tillägnad ungdomsboken på Lidingö Stadsbibliotek. Jag och Agnes pratade om bokbloggande och läsning, Vox by Opal berättade tillsammans med författaren Emma Johansson om hur en bok blir till, Lilla Augustpriset-vinnaren Emma-Karin Rehnman berättade om sitt skrivande och Moa och Lisa från podden Bokhörnan pratade om ungdomsböcker. En underbar dag som jag är glad hann bli av! 

Söderköpings bokhandel
I juli turistade jag och en kompis i Söderköping, och där hittade vi Sveriges äldsta bokhandel. 205 år gammal är den, och det var en väldigt mysig butik med både den senaste litteraturen och en antikvariat-del. Väl värt ett besök! 

PAX-ljudvandring i Mariefred
I juli åkte jag och Agnes till Mariefred. Vi gick PAX-ljudvandringen (som jag rekommenderar varmt!), njöt av en otroligt vacker stad och fota böcker. Väldigt mysig dag i en väldigt mysig stad!


Bokrelease på Medeltidsmuseet
I oktober var jag och Agnes på bokrelease för "Förbannelsen" av Ann-Sofi Forsmark. Det var underbart att få gå på ett fysiskt evenemang efter månader av isolering, och det var dessutom mycket häftigt att få se medeltidsmuseet efter stängning med ensam tillgång till flera utställningar. 

Unga läsare
Den 17 november startade jag, Agnes och Emma "Unga läsare". Ett community för unga som gillar att läsa och vill lära känna fler jämnåriga med samma intresse. Intresset var större än vi någonsin vågat hoppas och i skrivande stund är vi 79 medlemmar och planerar evenemang för fullt. Läs mer om oss här

Årskrönika
Jag skrev en årskrönika i TOVE Magazine. Den finns att läsa här!


Läsmål 2021

📖 Mängdutmaning – Läsa färre böcker

📖 Genreutmaning – Läsa 5 icke-skönlitterära böcker

📖 Världsutmaning – Läsa böcker från 15 olika länder

2 kommentarer:

  1. Så mycket roligt vi gjort under 2020!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen! Vi får hoppas att 2021 ger möjlighet till ännu fler roliga upplevelser!

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)