fredag 15 januari 2021

Slagsmål

Man måste kunna stå upp för sig själv. Såna där snubbar hugger till så fort de
märker att du tvekar. Tro mig, jag vet. Man får inte låta sig själv vara svag.
s. 25

I Slagsmål möter vi Conny, som brottas mot ett förflutet som vägrar lämna honom. Han hamnar i fel sällskap, och med knytnävarna uttrycker han all sin sorg och håller alla som vill hjälpa på behörigt avstånd. För han får aldrig visa sig svag. Karl Modigs senaste bok skildrar manlighet som vi sällan ser den, men alltid borde se den. 

* * * 

Karl Modig är unik i ungdomsboksgenren, och han behövs verkligen här.

Det behövs fler böcker om vänskap; böcker där inte kärlek utmålas som allas räddning. Det behövs fler böcker om unga killar för unga killar. Det behövs fler böcker för unga om killar och män som tillåts vara utsatta, må dåligt och inte ha alla svar. Därför behövs Karl Modig.

Slagsmål har allt det här, och det är klockrent i en värld där ungdomsböcker främst skrivs av kvinnor och för kvinnor. Killar läser inte alls i samma utsträckning som tjejer, och det här är troligen en viktig anledning. 

Sedan är Slagsmål kanske inte det bästa jag läst. Det är en monoton bok som tuggar framåt, den är ältande och stundtals alldeles för destruktiv. Men alltså, det gör ingenting, för det är ändå en ungdomsbok om sårbara killar och bara det är värt så många stjärnor i kanten. Den är äkta, relevant och så tänkvärd. Men framför allt tyvärr unik.

Slagsmål är en bok som verkligen behövs. Den beskriver en sida av killar som dagens samhälle sällan visar, och Karl Modig ger ungdomsboksgenren en helt ny dimension. Många killar skulle må väldigt bra av att läsa Slagsmål
___________________________________________________________________ 
Slagsmål
Författare: Karl Modig
Förlag: Vox by Opal (2020) 
Sidor: 303 st 
Åldersgrupp: 15+
Köp: t ex hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)