torsdag 14 januari 2021

Nattkorpen

Pojken huttrar till, tittar nedåt gatan. När han möter Mikas blick förvrids munnen i
ett skrämt leende.
    – Den Svarta Ängeln vet att det var jag som tog henne.
s. 8

Nattkorpen är början på en trilogi av Johan Rundberg. Året är 1880 och under mystiska former överlämnas ett spädbarn till barnhemmet där Mika bor. När utredningen tar en oväntad riktning blir Mika med sitt sinne för detaljer en tillgång, men samtidigt försätts både hon själv och andra i livsfara. 

* * * 

Spontant vill jag sätta den i handen på varenda tioåring och fler därtill, för det här är den typ av bok som skapar nya läsare.

Det här är riktig kvalitetslitteratur för slukaråldern. Rundberg och Natur & Kultur visar att barn och unga också är värda böcker med gedigen research, genomtänkta handlingar och välgjorda karaktärer. Det är så rätt! Om inte den här boken lyckas väcka läslust hos barn, då vet jag inte vad som kan göra det.

Det är en engagerande artonhundratalsskildring, med autentiska miljöer, en handling som spänner över historien, och många oväntade vändningar. Senare i vår lanseras även en karta över bokens Stockholm, så man kan vandra i Månvind och Hoffs fotspår. Ni förstår ju vilket engagemang som ligger bakom miljöerna.

Imorgon (15/1) ges den ut. Tryck den då i handen på en tioåring, läs den högt för sjuåringen… men glöm inte att också läsa den själv, för den är fantastisk! Det kommer bli en lång väntan till i sommar då uppföljaren äntligen kommer.

Nattkorpen är ett unikt, ambitiöst och välarbetat inslag i barn- och ungdomslitteraturen. Jag hoppas att boken finner många läsare, för då kan det här bli riktigt bra.

Stort tack, Natur & Kultur, för ett fantastiskt recensionsexemplar! 
___________________________________________________________________
Nattkorpen
Författare: Johan Rundberg
Förlag: Natur & Kultur (2021) 
Sidor: 184 st 
Åldersgrupp: 9+
Köp: t ex hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)