onsdag 20 januari 2021

Kimya

Den häftiga tidsresan gjorde honom illamående. Pojken skulle hitta Kimya. Vapnet innebar makt att förgöra allt som stod i vägen. Inget barn borde få en sådan makt. Det var hans. Han hade kämpat hårt för att ge upp nu. Pojken måste stoppas.
s. 37

Kimya är första delen i Eva Holmquists nya urban fantasy-serie, där vi möter Gina, David och flera andra, vars liv korsas av en slump, när de förenas i sin kamp mot ondskan och för magikernas frihet. Vem kan man lita på i en värld där alla har något att dölja? 

* * *

Det första jag slås av är att jag fastnar direkt.

Ett återkommande problem mellan mig och fantasy är nämligen att jag hinner tröttna innan storyn ens kommit igång, men Eva Holmquist balanserar sitt världs- och karaktärsbygge med händelser och intriger som direkt fångar läsaren.

Det bästa är verkligen karaktärerna. Man vet aldrig vem kan lita på eller på vems sida man ska stå, så jag vänder fascinerad blad efter blad. Något annat som är intressant är hur individualistisk boken är: glöm djupa relationer – istället ligger fokus på karaktärernas egna utveckling, och det är härligt nytänkande.

Huruvida någon eventuellt ska stjäla Kimya och ta över hela världen bryr jag mig dock egentligen aldrig om, vilket ju inte är så bra. När jag läser sista meningen vill jag å andra sidan direkt ha uppföljaren, för att få veta mer om särskilt Gina och Rex, så karaktärerna har Holmquist uppenbarligen lyckats förträffligt med.

Det enda jag verkligen upplever som negativt är den stundtals ineffektiva berättartekniken, där samma händelse ibland refereras från flera olika perspektiv. Det blir osmidigt och som att bara stå och trampa istället för att röra sig framåt.

Kimya lämnar lite att önska, men det fantastiska karaktärsbygget räcker för att imponera på mig. Nytänkande, spännande och fylld av oemotståndliga intriger. För både redan fantasy-frälsta och de som ännu inte hittat hem i genren. 

Stort tack Eva Holmquist, för ett spännande recensionsexemplar! 
___________________________________________________________________
Kimya
Författare: Eva Holmquist
Förlag: Ordspira Förlag (2020) 
Sidor: 353 st 
Åldersgrupp: 14+
Köp: t ex hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)