torsdag 10 december 2020

Gudars like

Jag såg in i hans ögon och jag visste.
    Det var bara det att alla andra också visste. Alla andra kände precis likadant.
s. 7

Det är ännu en sommar vid stranden, men allt tar en oväntad vändning när Kit och Hugo Godden blir sommargäster. Plötsligt tävlar alla om uppmärksamheten från den charmante Kit. Det är en sommar präglad av ljuv förälskelse, men allt är inte så idylliskt som det ter sig vid en första anblick. 

* * *

Om det inte vore för att vi diskuterade den här boken i en bokcirkel hade jag bara slagit ihop den, gått vidare, glömt den. 
Nu funderar jag istället på att läsa om den. 

Ju mer jag tänker på boken, desto mer tycker jag om den. Boken växer i efterhand, då allt tagit en riktning man inte alls förväntade sig. Jag blir nyfiken på mer, för det finns så mycket som bara omnämns i förbifarten, vilket är både frustrerande och fascinerande. 

Det är den andra boken jag läser av Rosoff och det är verkligen hennes språk som utmärker författarskapet. Det är moget, sällsamt och fyllt av intressanta reflektioner. Jag älskar att följa huvudpersonens tankar, för det är ofta som att den betraktar allt ovanifrån, på ett krasst, nästan cyniskt sätt. 

”Skådespelarna är samlade, sommaren börjar.”
s. 11

Också övriga karaktärer gör mig nyfiken, och jag vill veta mer om exempelvis Hugos och Kits uppväxt, för att förstå dem lite bättre. Det finns så mycket på sidorna som bara omnämns i förbifarten, och det är både frustrerande och fascinerande. 

Gudars like är inget av det jag väntade mig. Det är en fascinerande berättelse som leker med världsordningen på ett intressant och tänkvärt sätt. Läs den noggrant, ifrågasätt sedan allt du läst och se bokens innebörd växa i efterhand. 
___________________________________________________________________ 
Gudars like
Författare: Meg Rosoff
Förlag: Gilla Böcker (2020) 
Sidor: 183 st 
Åldersgrupp: 14+
Originaltitel: The Great Godden
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)