tisdag 22 december 2020

Ospårat

De säger att dagens samhälle är öppet, tolerant och fördomsfritt. [...] Visst, det är säkert sant att det har blivit bättre, vad vet jag som tonåring om hur det var när min mamma växte upp? Men bättre är inte alltid lika med bra.
s. 29

I Sanna Mac Donalds nya roman följer vi Palle, 15 år och Hanna, snart 30 år. Palle är trött på vännerna som inte bryr sig om det som verkligen spelar roll, och försöker samtidigt förstå vem hon själv vill vara. Hanna försöker bestämma sig för hur hon verkligen känner för Eva, och samtidigt rodda livet som lärare och mamma. I Ospårat varvas de två perspektiven, och snart korsas Palles och Hannas vägar.  

* * *

Med Ospårat har Sanna Mac Donald skapat en helt ny genre, som såväl femtonåringar som fyrtioåringar kan ha lika mycket glädje av. Att läsa från de väldigt olika perspektiven gör berättelsen till en blandning av ungdomsbok och vuxenbok, och konceptet passar mig perfekt.

Jag älskar den intressanta idén och lär mig väldigt mycket när jag läser. För ytterst lite av det boken berör är sådant jag själv kan känna igen mig i, vilket är på både gott och ont. Jag har dock lite svårt för att boken delvis är nästan politisk och har en väldigt tydlig agenda. Det finns inte så mycket utrymme att bilda sig en egen uppfattning om sakerna som nämns. 

Jag uppskattar dock verkligen språket och den behagliga stämningen som råder genom hela boken, och jag ser fram emot att läsa mer av Sanna Mac Donald. 

Ospårat är en helt ny typ av bok, som sammanför ungdomsgenren med vuxengenren på ett spännande sätt. Det är en mysig likväl tänkvärd bok som gav mig många nya insikter. För den som kan känna igen sig i Palle och Hanna kan nog boken ge ett ännu större utbyte. 
___________________________________________________________________ 
Ospårat
Författare: Sanna Mac Donald
Förlag: Tallbergs Förlag (2020) 
Sidor: 387 st 
Åldersgrupp: 15+
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)