söndag 15 november 2020

Bästa bandet

När hon skrivit upp namnet så gör de high five.
    – Candy Cool Girls, säger alla tre samtidigt.
s. 14

I Emma Fäldts senaste bok startar Nina och Ella ett band med målet att vinna hela Music Four. Flera starka viljor i gruppen blir dock snart bekymmer, och när en av medlemmarna skadar sig måste de snabbt hitta en ersättare, och det ställer till med mer problem än de kunnat ana. För Candy Cool Girls blir det en tumult tid kantad av både kärlek, vänskap och avundsjuka. Ska de lyckas bli det bästa bandet? 

* * *

Jag överdriver inte ens om jag säger att den här boken har allt

Det är vänskap, bråk, avundsjuka, kärlek, sport, mobbning, vinnarskallar, skoldisko, hästtjejer, nördar, coola och en massa annat som jag tyvärr förträngt då jag väntade för länge med att skriva den här recensionen... 

Jag förstår inte hur Fäldt bär sig åt som lyckas klämma in allt det här på blott 128 sidor utan att det ens känns överdrivet eller overkligt. Det ligger en imponerande eftertänksamhet bakom hennes berättarteknik där hon med ett luftigt språk lyckas täcka in det mesta en fjärdeklassare kan uppleva, och det är så klockrent.

Min enda invändning är att dialogen ibland upplevs för vuxen. Jag kan åtminstone inte tänka mig en tioåring som skriver ett SMS med de ungefärliga orden: "Hej, tyckte du var lite låg idag. Vill du prata?”.  Min bild är att bokens handling passar perfekt för målgruppen, medan sättet den ibland skildras på hade passat bättre i en bok för unga vuxna. 

Bästa bandet är för mig en nostalgisk resa tillbaka till mellanstadiet med både dess ljusglimtar och tuffaste stunder. Den är perfekt för mellanstadieeleven sett till både den händelserika berättelsen och språkets nivå, men möjligtvis håller dialogen en lite väl vuxen nivå. Huruvida jag har rätt där får vi nog dock överlåta till faktiska tioåringar. 

Tack snälla, Emma Fäldt, för det härliga recensionsexemplaret!
___________________________________________________________________ 
Bästa bandet
Författare: Emma Fäldt
Förlag: Cuervo publishing (2020) 
Sidor: 128 st 
Åldersgrupp: 10+
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)