måndag 9 november 2020

Stanna hos mig

”Vi stod på luft och mina ord kunde inte hejda vårt fall ner i hålet som hade
öppnats under oss.”
s. 164

Det är 80-tal i Nigeria, och när Yejide inte lyckas bli gravid med sin make Akin är släkten beredd att gå hur långt som helst. Till och med så långt att Akin skaffar sig ännu en hustru, och Yejide ser sitt lyckliga liv gå i bitar. Det är en berättelse om kärlek och sorg, men framför allt ett porträtt av en familj och ett äktenskap där inte ens oändlig kärlek kan hindra förfallet. 

* * * 


Det är ett mysterium varför jag inte plockat upp ”Stanna hos mig” tidigare. För den är fantastisk. 


Ayòbámi Adébáyò skriver makalöst vackert och hennes skildring av Yejides liv är hjärtskärande och berör på djupet. Inte minst delarna som berättas i du-form; de skulle jag kunna läsa om och om igen. Det finns något så personligt i Adébáyòs skrivstil, som får boken att kännas så naken, ömtålig och äkta. 


”Vad skulle bli kvar av kärleken om inte sanningen tänjdes ut bortom sina gränser, utan de bättre versionerna av oss själva som vi skyltar med som om inga andra existerade?”

s. 100


Det är inte bara en sorglig bok, utan den är också fylld av glädje och humor. Det blir en fin och tacksam balans till allt det mörka, och även om jag slår ihop boken med tårar i ögonen är det i slutändan allra mest en bok som gör mig hoppfull.


När jag slår ihop boken är jag också fylld av insikt. Tack vare Adébáyòs beskrivningar av Yejides släkt, hennes frisörsalong och de politiska spänningarna i landet vet jag nu mer om Nigeria än någonsin, och för det kommer jag vara ”Stanna hos mig” evigt tacksam. 


Stanna hos mig är en vacker, hjärtskärande och lärorik skildring av ett äktenskap i förfall. En bok är bara en bok, tills den ger läsaren något oersättligt och blir oförglömlig, och ”Stanna hos mig” kommer stanna hos mig.   

 ___________________________________________________________________ 
Stanna hos mig
Författare: Ayòbámi Adébáyò
Förlag: Piratförlaget (2017) 
Sidor: 340 st 
Åldersgrupp: vuxen
Originaltitel: Stay with me
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

4 kommentarer:

 1. Jag håller med, en fantastisk bok! Jag hoppas hon skriver mer snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer helt! Det vore ett intressant författarskap att följa :)

   Radera
 2. Låter som en bok jag skulle vilja läsa. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, läs den! Fantastiskt fin läsupplevelse :)

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)