måndag 23 november 2020

Sapiens: en kort historik över mänskligheten

För 70 000 år sedan var
Homo sapiens ännu ett oansenligt djur som skötte sitt i
en vrå av Afrika. [...] Idag står sapiens i begrepp att bli en gud, att förvärva inte bara evig ungdom utan också den gudomliga förmågan att skapa och förgöra.
s. 399

Så kan hela Yuval Noah Hararis populärvetenskapliga bok om människan sammanfattas. I Sapiens utreds varför just Homo sapiens blev den mest framgångsrika människoarten, hur vi kommit att skapa religioner, ideologier och pengar, och mycket mer. 
 
* * *

En ambitiös fackbok som grundligt – men aldrig uttråkande – redogör för mänsklighetens fascinerande historia. Var jag inte intresserad av evolution och människans idéer innan är jag det definitivt nu. Strukturen och indelningen i kapitel är tydlig och tilltalande, och gör det oväntat lätt att ta till sig det mastiga budskapet.


Harari ger läsaren nya, intressanta perspektiv på mycket av det vi tar som givet idag: rättigheter, ideologier, pengar... Det är otroligt fascinerande att läsa hans beskrivning av vad pengar egentligen är, och hur han på ett rimligt sätt kan likställa pengar med religion eller ideologi. Allt det här existerar endast i vårt kollektiva medvetande, och anses sant bara för att den stora massan tycker det är sant, och det här perspektivet gav mig så många insikter och tankar. 


”Pengar är inte en materiell realitet, utan en psykologisk konstruktion”

s. 178


”Medan religionen kräver att vi tror på något, kräver ju pengarna bara att vi tror att andra människor tror på något.”
s. 183

Sapiens är en inspirerande och uttömmande populärvetenskaplig bok. Med välgrundade argument beskriver Harari människans väg från savannen, till hela världen och in i framtiden. Läsaren lämnas mer upplyst, men samtidigt mer medveten än någonsin om allt den inte vet. Inte minst slutet gör ett enormt avtryck: 

”Finns det något farligare än missnöjda och oansvariga gudar som inte riktigt vet vad de vill?”
s. 400

___________________________________________________________________ 
Sapiens: en kort historik över mänskligheten
Författare: Yuval Norah Harari
Förlag: Natur & Kultur (2015) 
Sidor: 402 st 
Åldersgrupp: 15+
Originaltitel: 
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)