torsdag 3 september 2020

Bara vara vänner

Stort tack, Rabén & Sjögren, för recensionsexemplaret!

Bara vara vänner är en fristående uppföljare till Ina Lagerwalls Vi går varvet. Här följer vi återigen Liv som går i sjuan. Det är ny termin och allt är annorlunda. Liv har nya kompisar, och samtidigt spirar känslorna inom henne. Det blir konflikter bland vännerna, drömmar om förälskelser, och Liv förstår mer om både sig själv och andra under en stormig tid av uppväxten. 

* * * 

Jag får inte ihop det. Boken kretsar kring ett gäng sjundeklassare. Språkligt känns den som skriven för nioåringar. Baserat på ämnena den tar upp är den för äldre tonåringar. 

Och jag får bara inte ihop det.

Varken nioåriga eller fjortonåriga jag skulle ha uppskattat boken som helhet. Eller så var jag bara en orimligt omogen sjundeklassare som aldrig funderat på min sexuella läggning, haft en identitetskris eller behövt oroa mig för sexuella övergrepp av klasskamrater. Det är förstås viktigt att sådana ämnen tas upp, men jag vet inte om det här är rätt forum.

För min del blir bokens enda behållning de små poetiska inslagen här och där. Visst, de kunde gärna fått sticka ut lite mer - kanske ha kursiverad stil? - men så petiga behöver vi inte vara. De är hur som helst vackra och tänkvärda, och tillför lite av det där mer mogna uttrycket som jag väntat på sedan sida ett. 

Bara vara vänner lyckas vara skriven för alla, och samtidigt ingen. Även om de poesiliknande inslagen är en succé räcker de inte för att väga upp för den spretiga målgruppen. Kanske tycker andra helt annorlunda, men jag personligen vet ännu inte för vem den här boken är skriven. 
___________________________________________________________________ 
Bara vara vänner
Författare: Ina Lagerwall
Förlag: 2020
Sidor: 157 st 
Åldersgrupp: 9-12
Läs också: Vi går varvet
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)