lördag 29 augusti 2020

Jag glömmer dig aldrig

”Du är en del av familjen. Och du kommer inte bara på besök. Du kommer 
tillbaka.”
s. 36

De orden möts Emma av när hon anländer till North Lake, i en nyöversatt bok av Sarah Dessen. Vid sjön finns en del av Emmas släkt och Emma själv som hon glömt bort. För här vid sjön är hon ”Saylor”, och en helt ny verklighet öppnar sig. Det blir några intensiva sommarveckor där Emma upptäcker nya saker om både sin själv och sin familj, men kanske fyllde glömskan sin funktion?

* * * 

Jag har tappat över antalet Dessen-böcker som förgyllt mina somrar, men poängen är att de där böckerna inte spelar någon roll, för jag tröttnar inte. Även här kommer Dessen med något engagerande, oväntat och helt nytt. 

”På ett sätt är det förflutna alltid närvarande och man kan inte låta bli att minnas. Även om man inte minns någonting alls.”
s. 87

Det är inte en av hennes bästa böcker. Det är en stundtals för klassisk handling med en del stereotyper som gör boken förutsägbar. Och trovärdigheten förloras delvis någonstans mellan stormar och utegångsförbud.

”Man kan styra sitt liv eller låta livet styra en. Var det verkligen så enkelt?”
s. 238

Samtidigt älskar jag alla fina budskap och de många träffande citat som verkligen känns. Mycket bottnar i att jag känner igen mig i Emma/Saylor - vilket förövrigt är bokens och Dessens största styrka: välgjorda, realistiska karaktärer. Och med ett ambitiöst karaktärsbygge når man långt. 

Jag glömmer dig aldrig håller sannerligen måttet, även om trovärdigheten delvis förloras på vägen. Sommarkänslan är Dessens starkaste vapen, och i kombination med oväntade dilemman gör den boken till det givna valet för alla som vill förlänga sommaren med några dagar, eller bara läsa något träffsäkert om att vara vilsen och ung. 
 ___________________________________________________________________ 
Jag glömmer dig aldrig
Författare: Sarah Dessen
Förlag: Rabén & Sjögren (2020) 
Sidor: 458 st 
Åldersgrupp: 13+
Originaltitel: The Rest of the Story 
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)