måndag 3 augusti 2020

Små eldar överallt

Minns du, hade Mia sagt, att man ibland behöver bränna ner allting till grunden och starta om på nytt. Efter branden blir jorden näringsrikare och nya saker kan börja växa. Människor är likadana. De börjar om. De hittar ett sätt.”
s. 346

Och kanske är det just därför familjen Richardssons lyxvilla i Shaker Heights en dag hittas övertänd, med små eldar brinnandes överallt. Alla beskyller den udda dottern Izzy för ett galet infall, men i själva verket kanske det inte bara var eldar som brann i det på utsidan perfekta samhället. När Mia och Pearl flyttade dit sattes något i rullning, och snart fanns små brinnande intriger och hemligheter överallt. Vad var det egentligen som fick den perfekta Ohio-idyllen att rämna i kanterna?

* * *

”De flesta samhällen bara uppstår; de bästa planläggs”
s. 19

Så välkomnas läsaren till idyllen Shaker Heights, och det är omöjligt att inte fängslas av det perfekta, tillrättalagda samhället som man redan från början bara väntar på ska brista. Hela upplägget gav mig direkt Störst av allt-vibbar, och det visade sig stämma ganska väl, även om stilen är en annan. 

Det är en sällsam historia som växer ju längre man kommer. Det sista kapitlet rör mig till tårar, för det är så vackert, tänkvärt och hoppfullt. Och genom det allvetande berättarperspektivet får läsaren en unik inblick i hela samhället, och den breda bilden blir realistisk och givande. Man följer inte bara ett liv, utan många olika människors tankar, känslor och relationer, vilket jag älskar.   

Små eldar överallt är boken för dig som vill fängslas av unika, inspirerande och träffande människoöden. En bok som påminner om Störst av allt, men framför allt är helt sin egen. En unik, vacker och välskriven historia att minnas. 

___________________________________________________________________
Små eldar överallt
Författare: Celeste Ng
Förlag: Albert Bonniers förlag (2019) 
Sidor: 359 st 
Åldersgrupp: 15+
Originaltitel: Little Fires Everywhere
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

4 kommentarer:

 1. Jag har tänkt läsa den här såå länge nu men det har inte blivit av... Måste ta tag i den snarast!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag verkligen - otroligt läsvärd! :)

   Radera
 2. Har sneglat på den länge men din recension fick mig att verkligen vilja läsa den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt! Hoppas du ska tycka om den :)

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)