fredag 31 juli 2020

Ingen sommar utan dig

”Det var första sommaren som jag inte skulle åka till Cousins. Och det bekymrade mig. Det sörjde jag. Jag hade trott att jag skulle vara i Cousins varenda sommar hela livet ut. Jag ville inte vara någon annanstans än där på somrarna. Aldrig någonsin.”
s. 11-12

I andra delen i Jenny Hans sommar-serie är ingenting sig likt. Conrad och Belly pratar inte ens med varandra längre. Men när Conrad försvinner ger sig Jeremiah och Belly iväg för att hitta honom. Sökandet tar dem tillbaka till havet, och det blir en omtumlande och känslomässig resa. Är det sista sommaren i Cousins? 


🌼 🌼 🌼 

Efter första boken var jag inte alls nyfiken på uppföljaren, men jag är glad att jag ändå läste den, för den är så mycket bättre. 

Både Belly och boken i sig har mognat. Det finns djup och inte bara den där ytliga kärleken som inte tilltalade mig alls i första boken. Man berörs av träffande formuleringar, sorgliga öden och omöjliga dilemman. Det är fint, tänkvärt och ärligt skildrat.

”Jag ångrade ingenting. Jag ångrade det inte för ett ögonblick. Hur kan man ångra en av de bästa kvällarna i sitt liv? Det gör man inte. Man minns varenda ord, varenda blick. Även när det gör ont minns man.”
s. 119

Här kretsar allt inte heller enbart kring några sommarveckor i Cousins, utan resten av livet får också ta plats. Det blir mer realistiskt, mångsidigt och givande, och samtidigt finns den härliga sommarkänslan alltid närvarande. 

Ingen sommar utan dig är en strålande revansch. Även om du inte gillade seriens första bok kommer du fastna för den här. En underbar, somrig serie för tonåringar såväl som vuxna. Om det bästa och värsta med att växa upp. 

___________________________________________________________________
Ingen sommar utan dig
Författare: Jenny Han
Förlag: Lavender Lit (2020)
Sidor: 276 st 
Åldersgrupp: 14+
Originaltitel: It's not summer without you
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)