tisdag 28 juli 2020

En stark nolla

En stark nolla skriven av Sara Lövestam handlar om Texas, en outsider som fastnat i sin roll i klassens hierarki. Så för att få kontakt med André som han är kär i skapar han fejkprofilen Amy på Instagram med hjälp av snodda bilder på en söt tjej som heter Hilma. Problemet är bara att André verkar tycka om Amy mer än Texas ens kunnat drömma om, så Texas finner sig snart indragen i en härva som riskerar att skada fler än honom själv, särskilt då det visar sig att även Hilma har hemligheter. Är det faktiskt utsidan som räknas, eller är människan större än så? 

Det här är mitt enda sätt att komma nära André. Han skulle aldrig prata med mig som Texas, efter åtta år i samma klass har man fått sina roller. Med en tjej som profilbild kan jag dessutom testa om han verkligen är straight.
    Det är faktiskt ganska smart.
s. 12

* * *

”Inte för att jag vet säkert att mina klasskamrater är tråkiga. De kan också vara väldigt bra på att dölja sina intressanta sidor.”
s. 19

Det säger Texas, och jag blir förälskad. Förälskad i denna kloka, cyniska och mogna varelse som ser förbi allt ytligt, och ser världen för vad den är. Åh, som jag älskar den här killen som gett mig nya perspektiv och mitt självförtroende en liten knuff. 

”Det är lugnt att du är bög.”
    Han tittar inte på mig när han säger det. [...] Jag gör bara ett oartikulerat ljud eftersom jag inte känner till det rekommenderade svaret på att någon låter en vara som man är.”
s. 264

Det är en galet rolig bok, med Sara Lövestams briljanta skildringar av komiska situationer. Texas träffsäkra kommentarer får en även att reflektera, för det finns så mycket bakom orden. Det är inte bara en rolig bok; det är också en bok om ytlighet (hur viktig är utsidan?) och önskan att bli omtyckt av någon. Svåra budskap levereras nytänkande och hjärtskärande ärligt. 

”Ändå värmer det att läsa att han är lite kär i mig. Trots att han är över trettio, att han tror att han skriver till en tjej och att han bara vill ha nakenbilder.
    Jag har liksom aldrig hört det från någon.”
s. 71

Ämnet ligger helt i tiden, men jag är kluven till sättet det hanteras på. Ni vet, man ska aldrig prata med främlingar på nätet – och verkligen inte stämma träff med dem. Här händer allt det. Även om det finns viss sensmoral där bakom är jag rädd att boken med sin romantiserade bild av internetkontakter kanske landar fel hos unga. Toppen. Nu låter jag som en överbeskyddande, bakåtsträvande, gnällig mamma. 

En stark nolla rör vid stora frågor med lättsamhet, värme och humor. Bilden av nätkontakter är kanske lite väl romantiserad, men undertonen är seriös så det går hem ändå. Och tack vare den underbara, unika huvudpersonen Texas blir boken ett rent nöje att läsa. Med en tänkvärd och allvarlig baksida är det en briljant och nytänkande bok som bör tilltala alla tonåringar. 

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Författare: Sara Lövestam
Förlag: Gilla Böcker
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 268 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: En stark nolla
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)