onsdag 1 juli 2020

PAX: Bok 1-5

PAX-serien
 av Åsa Larsson och Ingela Korsell, med illustrationer av Henrik Jonsson, består av tio böcker. Syskonen Alrik och Viggo har flyttat in hos nya fosterföräldrar i Mariefred. Men allt är inte som det varit i staden. Tiden har börjat pulsa och då riskerar mörka krafter att bli starkare. Men orakelkorten ger Estrid och Magnar - bibliotekets väktare - hopp. Snart är bröderna indragna i en kamp på liv och död, samtidigt som de även måste tampas med vardagens bekymmer. 

– Regnbågskortet betyder ju hopp. Och här! Kortet på De Två Korparna!
    – Ja?
    – Korparna är guden Odens hjälpare. De är listiga och läraktiga. Jag tror att vi kommer att få hjälp.
s. 13-14


* * *

Nidstången är perfekt att sträckläsa. Det är ingen platt fantasy med bara action, utan här finns även utrymme för att lära känna karaktärer och ta med sig lärdomar. Den sönderlästa biblioteksboken tycks ha slukats av många, och jag hoppas ännu fler hittar den i hyllan. Detta är början på något stort! 
(2020-06-26)

Grimmen är inte lika bra som seriens första bok. Efter en oväntat seg start tar den dock fart, och jag gillar att igen få ta del av både action och personliga dilemman som huvudpersonerna ställs inför. Och att avsluta med en sådan där cliff-hanger ger mig inget annat val än att plocka upp Mylingen direkt!
(2020-06-27)

Mylingen, helt klart bäst hittills. Karaktärerna blir bara intressantare, och jag älskar hela storyn med mysterieinslagen kring detta väsen, samt det läskiga och obehagliga. Stämningen är fulländad från början till slut - så bra!
(2020-06-28)

Bjäran håller måttet. Lika spännande och medryckande som förgående delar, och karaktärerna bara blommar ut. Jag älskar Viggo och hans briljanta kommentarer till Simon, och syskonkärleken mellan Alrik och Viggo är underbar att läsa om. 
(2020-06-29)

Gasten är klart den läskigaste boken hittills. Jag ryser av obehag medan jag läser, och fascineras samtidigt av Iris karaktär, då man inte vet om man kan lita på henne eller inte, vilket adderar en otroligt intressant dimension till hela boken.
(2020-06-30)

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ 

Författare: Åsa Larsson & Ingela Korsell
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2014/2014/2015/2015/2015
Antal sidor: 143/189/191/191/196 
Åldersgrupp (Enligt mig): 9+
Serie: PAX, Del 1-5
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Nidstången, Grimmen, Mylingen, Bjäran, Gasten
Andra delar i serien: NäckenPestanVitormenMaranDraugen
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar första boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

1 kommentar:

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)