söndag 5 juli 2020

Säg nåt då!

Tusen miljoner tack, B. Wahlströms, för ett strålande recensionsexemplar!

Säg nåt då! är Ida Ömalm Ronvalls senaste ungdomsbok. Här möter vi Adrian, som aldrig riktigt passat in. Tack och lov har han bästisen Emma, men precis innan de ska börja nian bestämmer hon att de inte ska vara vänner längre. Plötsligt är Adrian helt ensam. När hans mormor dör är valet enkelt: Adrian flyr till Luleå för att träffa morfar. Där möter han urcoola Vega, som verkar tycka om honom som han är. Men om hon fick veta sanningen om Adrian skulle hon väl också bara lämna honom? 

Sista året. Sen börjar gymnasiet. Då kommer han och Emma att vara så förbi allt det här. [...] 
    Han kanske inte är konstig, trots allt? Han och Emma kanske bara är fel personer på fel plats. Och kan man vara på fel plats kan man också vara på rätt plats.
s. 7

* * *

Jag skriver det här med en klump i halsen och tårar innanför ögonlocken.

Inte för att det egentligen är en särskilt sorglig bok, utan bara för att den träffade så rätt. Allt Ida Ömalm Ronvall skildrar, känner jag igen mig i. Jag nästan är Adrian. Att känna sig ensam, misslyckad, att inte passa in... Att inte våga lita på att någon vill en väl och genuint vill vara med en, utan de måste väl ha en baktanke, en dold agenda, eller bara tycka synd om en och känna sig tvungna att låtsas gilla denna stackars människa, för varför skulle någon gilla mig för den jag är? 

Ömalm Ronvall sätter imponerande träffsäkert ord på sådant jag själv tänkt, känt och upplevt. Det är inget avancerat, men det räcker för att beröra mig djupt, och kanske kan fler få samma magiska upplevelse? För det här är sådant vi sällan talar om, fastän det är så viktiga saker. 

Men låt oss lämna det mörka djupet: Säg nåt då! är också strålande ungdomslitteratur på sättet den är skriven. Språket är enkelt och luftigt och boken var ett nöje att sträckläsa två heta majdagar. Många har uttryckt synpunkter kring de tre jämnstora spåren i boken (relationen med Emma, respektive Vega, respektive morfar). I efterhand kan jag hålla med om att boken nått ännu längre om exempelvis - helst! - relationen med Vega varit huvudfokus. 

Säg nåt då! är den perfekta ungdomsboken på alla sätt och vis. Den är lättläst och hoppfull, och igenkänningen är total. Trots sin enkelhet berör den mig djupt, för allt Ömalm Ronvall skildrar känner jag igen. En stark läsupplevelse jag kommer bära med mig länge. Viktig och angelägen läsning för alla unga!

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ 

Författare: Ida Ömalm Ronvall
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 222 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Säg nåt då!
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)