tisdag 21 juli 2020

Goda grannar

Goda grannar
 är en ny roman av Mattias Edvardsson. Mikael och Bianca behöver en nystart, så hela familjen flyttar från Stockholm till skånska Köpinge, där alla känner alla. När boken börjar har de bott på den idylliska gården i två år, då det ofattbara händer. Bianca blir påkörd. Men det är bara en olycka. Eller? När en komplex historia fylld av intriger och hemligheter nystas upp blir en sak uppenbar: när man kommer sina grannar nära kan det sluta illa. 

Skåne var en nystart. Ingenting skulle få förstöra det, allra minst några grannar.
    ”Det blir säkert bra”, sa Bianca och la sin hand ovanpå min. ”Jag vill inte skrämma upp dig. Bråkmakargatan nummer tretton. Vad kan gå fel liksom?”
s. 13 (e-boken)

* * *

Mamma och pappa: Ni får stå ut med mig några år till, för efter detta kommer jag inte ens våga tänka tanken att flytta och råka ut för några så kallade ”goda grannar”.


Jag ryser. Hela boken ger mig så underbara obehagskänslor. Det går inte att sluta läsa, och samtidigt vill jag inte veta något mer om allt som försiggår i grannskapet. Mattias Edvardsson har lyckats förträffligt med att plantera små, subtila ledtrådar som får en att ana oråd redan från första sidan, och sedan bara eskalerar det. Att låta grannar vara kärnan är genialt. Det blir en unik, intressant dimension, för alla har ju någon relation till fenomenet grannar. 


”Jag fick en kuslig känsla av att vi hade börjat ljuga. Inte bara för varandra, men också för oss själva.”

s. 197 (e-boken)


Edvardsson har om möjligt tänkt till ännu mer med berättartekniken här än i En helt vanlig familj. Här följer man tre personer parallellt i både dåtid och nutid. Det är givande att få tre helt skilda perspektiv på samma saker, och tillbakablickarna tillsammans med den nutida historien ger en otroligt bra dramaturgi då allt är skickligt sammanvävt. 


Det allra bästa med Edvardssons böcker är ändå karaktärsbygget. Det är inte det minsta vinklat för att man ska älska huvudpersonerna, utan istället följer man dem och vet inte om borde älska eller hata dem, eller vem man överhuvudtaget kan lita på. Det är  ett intressant grepp som både fascinerar och frustrerar och gör boken helt unik. 


Goda grannar har för alltid förstört min romantiserade bild av fenomenet grannar, och jag älskar det. Det är fruktansvärt obehagligt från sida ett, och fullkomligt omöjligt att sluta läsa. Tillbakablickar sammanbinds skickligt med nutid och tre skilda perspektiv berättar tillsammans den rysliga, beroendeframkallande, briljanta storyn. Mattias Edvardsson gör mig inte besviken! 


⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ 

Författare: Mattias Edvardsson
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 438 st (Inbunden: 356 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Goda grannar
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)