onsdag 8 juli 2020

Sakramentet

Sakramentet av Ann-Sofi Forsmark är en spänningsroman för ungdomar. Hilde bestämmer sig för att i hemlighet konfirmera sig i Katarina kyrka. Snart kommer hon mörka historier på spåret, och alla i kyrkan kräver att Hilde ska låta åttiotalets tragiska, olösta mordhärva få vila i frid. Vad var det egentligen som hände på kyrkogården 1986? Hilde fortsätter trots allas vädjan att nysta, och det rör upp gamla sår och utsätter fler än hon själv för fara. 

Det där var så länge sen. Kan inte göras ogjort. Men nu växer de mörka krafterna igen. Vi måste bry oss om de levande, Hilde. Låt de döda vila.
s. 62

* * *

Det finns böcker man får för sig att man ska läsa. Men sedan glöms de bort i en hög på skrivbordet i några veckor. Och långt senare tar man (lite motvilligt) upp dem mest för att. Och så ångrar man att man väntade så länge för WOW vilken bok.

Sakramentet är precis en sådan bok.

Den är lagom läskig, och det ligger gedigen research bakom, vilket gör allt imponerande autentiskt. Det är intressant och givande att följa konfirmationen och tankarna som väcks där kring kristendom och tro. Och att skicka hot i form av referenser till bibelverser: genialiskt! Briljant! Älskar!

Forsmark binder också snyggt och skickligt ihop då och nu. Ett spår är rasism historiskt kopplat till nutid i och med flyktingsituationen. Jag är dock kluven till att boken stundtals blir politisk i den aspekten, och det känns som ett ämne för mycket. Mordfallet som kopplas till nutid är dock utmärkt. Från början till slut får man ledtrådar genom både nya händelser och glimtar ur historien. 

Varför jag inte läste den tidigare? Ärligt talat främst då huvudpersonen är fjorton år gammal och boken klassas som för 12-15-åringar. Men den passar alltifrån tonåringar till unga vuxna. Dels då den är så proffsigt skriven och tillräckligt lång för att erbjuda mer än bara en spännande story, dels då den inte alls är barnslig, utan snarare tvärtom med stora frågor som identitet, rasism och känslor i huvudrollerna.

Sakramentet får mig att ångra att jag inte läste den tidigare, för den är så bra. Forsmark skriver skickligt och proffsig research ligger bakom en avancerad och mångsidig historia som på bästa vis spänner över historien. Det är spännande, upplysande och underhållande, för tonåringar såväl som vuxna.

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ 

Författare: Ann-Sofi Forsmark
Förlag: Ordalaget bokförlag
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 299 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: Hilde Stridh #1
Andra delar i serien: Förbannelsen, Ritualen
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Sakramentet
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)