lördag 11 juli 2020

Närmar du dig mjukt

Närmar du dig mjukt av Jacqueline Woodson är en sällsam kärlekshistoria om Ellie och Miah vars kärlek går emot alla normer i samhället. För Ellie är vit judinna och Miah är svart, och det får alla att se med förakt på dem. Deras relation blir en symbol för kampen att få älska den man vill. Och kanske är det så att med kärlek är allt möjligt? 

Närmar du dig mjukt
som vinden i trädets gren
kanske du hör det jag hör
ser det sorgen ser.

Närmar du dig lätt
som daggens trådverk
tar jag med glädje emot dig
och begär ingenting mer.
s. 115

* * *

Vackert, ömtåligt och hjärtskärande.

Tre ord som tillsammans speglar den här boken mycket väl. För det märks att Woodson har vägt varenda ord på guldvåg och att det ligger ett stort mått av eftertanke bakom varenda formulering. Jag läser med stor noggrannhet varenda ord, noterar varje skiljetecken. Och med största omsorg vänder jag försiktigt blad, för det finns något så ömtåligt i själva uppenbarelsen av boken. 

Det är så vackert och allt är så varsamt beskrivet. Hade det varit en ljudbok att uppläsaren nästan behövt viska fram orden, för de känns så himla bräckliga, men likväl otroligt kraftfulla och mäktiga. Det är en otrolig balans, och språket är verkligen magiskt.

Slutet sedan är förfärligt sorgligt och berör mig djupt, men det känns ändå som en lite för enkel utväg. Istället för att verkligen göra någonting av samhällskritiken och synen på normer försvinner det bland alla tårar. Jag hade gärna tagit del av mer kring de här viktiga perspektiven på rätten att få älska den man vill. Så slutet blir fallet för en annars underbar berättelsen. 

Närmar du dig mjukt är ett språkligt mästerverk. Jacqueline Woodson har vägt varenda ord på guldvåg, vilket resulterar i ett språk som är både vackert, träffsäkert och bräckligt. Bokens ämne är både intressant och viktigt, men den enkla utvägen i slutet förtar en stor del av budskapet. Och även om slutet berör djupt är det för simpelt för en annars magisk bok. 

⭐️ ⭐️ ⭐️ 

Författare: Jacqueline Woodson
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2020 (Original: 1998) 
Antal sidor: 181 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: If You Come Softly
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)