torsdag 23 juli 2020

Processen

Processen av Franz Kafka är en av många tongivande klassiker, och dess inledande ord är berömda. Här får läsaren följa Josef K., vars liv en dag förändras dramatiskt när han blir häktad, vilket blir inledning på en så kallad process. Problemet är bara att ingen och allra minst han själv tycks veta vad han är anklagad för och ska förklara sin oskyldighet i. 

Någon måste ha förtalat Josef K., ty utan att ha gjort något ont blev han häktad en morgon.
s. 7

* * *

Jag är kanske inte intellektuell nog för att inse storheten i den här klassikern, men jag förstår ärligt talat inte ett dugg av den. Den där välkända Kafkastämningen är inte lika påtaglig här som i Förvandlingen, och för mig blir den här boken således bara... svår. För den är inte så bisarr att all dess märklighet kan förklaras med det, men inte heller tillräckligt klar för att passera förbi som en vanlig roman.

Men framför allt saknar jag några djupare budskap att ta till mig. De finns förmodligen där för den som verkligen gräver, men mina grävande händerna nådde inte tillräckligt djupt för att få ut något mer än frågetecken ur den här läsupplevelsen. Tack och lov är den oväntat lättläst.

Processen gör dessvärre inget större intryck på mig. Jag förstår tyvärr inte alls det enorma djup och den storhet som högst troligtvis döljer sig bakom det ganska torra, trista språket. Men för rätt läsare kan nog det här sannerligen ses som ett genialt mästerverk. 

⭐️ ⭐️

Författare: Franz Kafka
Förlag: Bakhåll
Utgivningsår: 2012 (Original: 1925) 
Antal sidor: 327 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): vuxen
Serie: -
Originalspråk: Tyska
Originaltitel: Der Prozess
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)