söndag 26 juli 2020

Projekt Rosie

Projekt Rosie
 av Graeme Simsion handlar om Don Tillman. Som bestämt sig för att hitta sin livspartner. För att nå största möjliga framgång skapar han ett vetenskapligt formulär som ska hjälpa honom att finna den rätta. Och så möter han Rosie. Rosie som inte alls passar in i Dons inrutade värld. Men trots det tycks deras vägar korsas gång på gång, och Don är inte alls beredd att släppa taget om henne än, oavsett konsekvenserna. 

Jag hade inte ens avslutat meningen förrän det gick upp ett litet ljus i mitt huvud – inte bokstavligen naturligtvis.
   En enkät! Den självklara lösningen. Ett särskilt utformat, vetenskapligt giltigt instrument [...] för att i idealfallet stå där med den perfekta partnerna, eller, mer realistiskt, en hanterbar slutlista över kanditater.
[...]
Projekt Fru.
s. 23 

* * *

Regel nr 1 när man recenserar böcker: avslöja inte slutet. Sluta läs om du gillar den regeln.

”Om Rosies mamma hade vetat att ögonfärg inte var en pålitlig faderskapsindikator, och ordnat ett DNA-test för att bekräfta sina misstankar, skulle det inte ha funnits något Pappaprojekt, ingen Stor Cocktailkväll, inget New York-äventyr, inget Ändra på Don-projekt – och inget Projekt Rosie. Hade det inte varit för den här oplanerade raden av händelser skulle hennes dotter och jag inte ha förälskat oss i varandra. Och jag skulle fortfarande ha ätit hummer varje tisdagskväll.
    Inte klokt.” 
s. 317

Sista raderna på sista sidan speglar hela boken så väl. En bok om hur en slump och några tillfälligheter kan leda till något fantastiskt. Det är en inspirerande och hoppfull berättelse. Om att att våga ta chanser och inte vara rädd för förändring, för allt händer av en anledning. Och om att alla kan hitta lyckan i livet.

Det är omöjligt att inte tycka om den här boken. Den är så rolig, och känns fantastiskt genuin och realistisk. Don är verkligen en trovärdig karaktär som är spännande att följa just för att han är speciell och helt och hållet sig själv. Det är en unik bok som kan skänka både glädje, insikt och hopp.

Projekt Rosie är en unik och hoppfull berättelse om det mäktiga med slumpen och tillfälligheter, och möjligheten för alla att hitta rätt i livet. Det är inspirerande, genuint och otroligt roligt. En bok man blir glad av, helt enkelt. 

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Författare: Graeme Simsion
Förlag: Forum 
Utgivningsår: 2013 (Original: 2013) 
Antal sidor: 317 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Rosie Project 
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)