fredag 19 juni 2020

Sommaren jag blev vacker

Sommaren jag blev vacker är första delen i Jenny Hans somriga trilogi, tidigare utgiven på svenska av B. Wahlströms. För Belly är somrarna heliga. Då återvänder hon till huset vid havet. Där finns Conrad och Jeremiah, killarna hon alltid tillbringat somrarna med, och som ena stunden behandlar henne som en lillasyster och i nästa stund som en vän eller mer. Kanske är det här sommaren när deras komplexa historia kommer ikapp och tvingar dem att ge upp sin romantiserade bild av somrarna, och ärligt tala ut om allt de tryckt undan? 

Det var sommaren då allting började. Det var den sommaren jag blev vacker. [...] Alla tidigare somrar hade jag trott att det skulle bli annorlunda. Att livet skulle bli annorlunda. Och den här sommaren blev det så till slut. Jag hade förändrats.
s. 28

* * *

Redan titeln gör mig tveksam. Vad är det för ytlig bok jag har framför mig?! Varför jag ändå läste den? Dels för att jag tvunget behövde boken med det magiska omslaget i min bokhylla. Dels för att Sofia på Lavender Lit som vanligt är otroligt övertygande i sin marknadsföring (”somrig, härlig osv.”). 

Och somrig och härlig är den, i allra högsta grad. Det är det som får mig att läsa vidare även när storyn inte håller. För jag saknar saker som driver handlingen framåt. Han låter tillbakablickar till tidigare somrar förklara vad som händer nu, och även om det är ett intressant och unikt grepp saknar jag omvälvande händelser i nutid. Närmare slutet kommer de äntligen - i för stor skala - som en kompensation för tidigare händelselöshet. 

Med hjälp av minnena ombeds läsaren binda ihop Belly, Jeremiah och Conrads historia, för att själva skapa sig en förståelse för dem idag. Dessutom lär jag endast känna karaktärerna ytligt, så jag blir aldrig berörd och engagerad. Jag har också svårt för hela idén med deras relationer, för det känns så utnyttjande och märkligt. Även mammornas syn på kärlek (”jag visste direkt att Belly var menad för en av mina söner” osv.) gör mig illa till mods, för det känns ytligt. Man tar så lätt på stora, viktiga frågor, och jag gillar inte det alls. 

Sommaren jag blev vacker är som titeln antyder en ganska ytlig bok som tar enkelt på stora frågor, och det passar mig inte alls. Jag älskar dock sommarkänslan och idén är spännande, även om den inte faller ut perfekt. Boken blir bättre mot slutet, när nutiden får övertaget framför tillbakablickarna, och det äntligen ges utrymme för lite djup. Så mycket bättre att jag även kommer ger resten av en trilogin en chans. 

⭐️ ⭐️ ⭐️

Författare: Jenny Han
Förlag: Lavender Lit
Utgivningsår: 2020 (Original: 2009) 
Antal sidor: 266 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie: Sommaren jag blev vacker, Del 1
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The summer I turned pretty
Andra delar i serien: Ingen sommar utan dig, Sommar för evigt
Annat: Utgiven av B. Wahlströms 2010.

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)