tisdag 16 juni 2020

Bergtagen

Tusen tack, Rabén & Sjögren, för fantastiskt recensionsexemplar!

Bergtagen är första delen i Camilla Stens Järvhöga-trilogin. ”Ibland går pojkarna i Järvhöga ut i skogen och försvinner”. Så säger alla i den lilla Norrlandsorten, så när en elev försvinner tragiskt från ortens internatskola blir endast få förvånade. Av en slump blir Julia indragen i härvan, tillsammans med den försvinna killens rumskamrat. Snart visar det sig att Järvhögas historia är mörkare än de kunnat ana, och att skogen tycks bära på märkliga mysterier. 

”Det är bara så det är i Järvhöga.” viskade hon. ”Ibland går pojkarna här ut i skogen och försvinner.”
s. 155

* * *

Jag har ändå läst en hel del böcker genom åren, och vågar därför påstå att jag känner till många framgångsfaktorer för en riktigt bra bok:

1. Sporadiska avslöjanden, så boken håller en i sitt grepp hela vägen
2. Samtida med mycket utrymme till igenkänning
3. En story som löper över - och sammanbinder - olika tidsperspektiv

I Bergtagen finns allt det.

Camilla Sten fångar mig direkt. Prologen sätter stämningen, och sedan möts läsaren av orden ”sjutton dagar kvar”, vilket inleder en rafflande, nervkittlande nedräkning till något okänt. Vad kommer hända? Tack vare en skicklig, vag och mystisk berättarteknik med avslöjanden, vändningar och frågetecken som bara blir fler håller Sten mig i sitt grepp ända till sista sidan. 

”Du vet hur det är i Järvhöga. Ibland går folk ut i skogen och försvinner. Det är bara så det är här uppe.”
s. 60

Bergtagen är unik, för den här typen av contemporary/övernaturligt för unga vuxna växer inte på träd. Det är tacksamt att både bli skrämd och känna igen sig i livet som äldre tonåring, bland välgjorda karaktärer som möter intressanta dilemman. YA-genren verkligen behöver mer böcker som denna! 

”Om man är olycklig och inte vill leva längre och skogen lockar där utanför fönstret, då kanske man en dag bestämmer sig för att man har fått nog. Man ger sig till skogen.”
s. 62

Det bästa är ändå tidsperspektiven. Sten har lyckats fullkomligt med att sammanbinda då och nu på ett sätt som länge kräver enorm eftertanke för att lägga ihop allt utifrån de ledtrådar som ges. Det är så skickligt, så BRA! Det finns inget bättre sätt att skapa en bra story på, men det finns nog inte heller något svårare sätt. Imponerande!

Bergtagen har allt som krävs för att nå framgång. Berättartekniken är skicklig, kombination samtid och övernaturlighet är klockren och på ett imponerande vis sammanbinds nutid och dåtid. Liknande böcker för unga vuxna är svåra att finna. Camilla Stens inledning på en trilogi är unik och lovande, och ger sannerligen mersmak. Spännande, välskrivet, professionellt!

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ 

Författare: Camilla Sten
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 381 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie: Järvhöga-trilogin, Del 1
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Bergtagen
Andra delar i serien: -
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

1 kommentar:

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)