tisdag 9 juni 2020

Diamantkungen

Tack, Rabén & Sjögren, för spännande recensionsexemplar!

Diamantkungen är första delen i Peter Lindströms nya deckarserie De tre tigrarna. Sommarlovet har just startat, och Ester, Sigge och Harry är uttråkade. Men en gammal historia om en lokal diamanthandlares försvunna rikedomar väcker deras intresse. När de finner en mystiskt krossad fönsterruta är mysteriet ett faktum, och snart är de tre vännerna intrasslade i något som kanske är större än väntat. 

* * *

Jag sträckläste boken på 37 minuter. Det gick inte att sluta när jag väl börjat. Sidorna bara flög förbi tack vare den konstanta spänningen och dramaturgin som byggdes upp klassiskt om än framgångsrikt. Lindström skapar ett lagom komplext och lagom enkelt mysterium, med precis så många vändningar och så mycket dramatik att spänningen finns kvar ända till slutet. 

Och jag fick sådana enorma nostalgikänslor, för den påminner mycket om LasseMajas detektivbyrå och andra mysterieböcker för mellanåldern. Men samtidigt är Diamantkungen något helt nytt och unikt. 

Jag uppskattar verkligen bokens längd. På strax över hundra sidor är det den perfekta boken för nioåringen att ta sig igenom själv, för den är inte för lång eller utdragen. Dessutom älskar jag att karaktärernas relationer och utveckling får ta mer plats här än i liknande böcker, för det ger ytterligare en dimension som jag tror många i målgruppen uppskattar att få ta del av. 

Diamantkungen är en strålande inledning på en serie jag gärna återkommer till. För mig blir det nostalgi, och för målgruppen blir det garanterat nervkittlande spänning, och kanske rentav den första boken man läser helt själv? Peter Lindström har lyckats exemplariskt med balansen mellan spänning, karaktärer och enkelhet, och det resulterar i en bok omöjlig att lägga ifrån sig. 

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ 

Författare: Peter Lindström
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 107 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 8-12
Serie: De tre tigrarna, Del 1
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Diamantkungen
Andra delar i serien: -
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)