onsdag 3 juni 2020

Ganska nära sanningen

Tusen tusen tack, Rabén & Sjögren, för det underbara recensionsexemplaret!

Ganska nära sanningen är Anna Ahlunds senaste ungdomsroman, och hon tar med läsaren tillbaka till Sibylla allmänestetiska läroverk. Här börjar Nico för att få en nystart. Fast hen heter egentligen inte Nico, och hen brukade inte ha rosa hår. Men nu kanske allt en gång för alla kan bli annorlunda? Och när Nico träffar Beata inser han att det finns hopp. Men vissa saker lämnar en inte även fast man byter namn. Och frågan är om ganska nära sanningen då är tillräckligt. 

Jag skakade regnet ur håret och vände ansiktet mot himlen. Jag var här nu. Och jag kände på mig att det här var början på något bra.
s. 13

* * *

Tredje gången gillt, och den här gången gör Anna Ahlund succé.

74 sidor. Exakt så lång tid tar det för mig att bli förälskad. I Ahlunds språk, huvudpersonen Nico och storyn som bara osar av hopp, eufori och igenkänning. Det är precis det här jag har väntat på när jag hoppfullt läst Ahlunds andra ungdomsromaner. Tredje gången gillt och nu når Ahlund hela vägen. Det här är en fullträff som jag gärna läser om. Om och om igen. 

”Gabriel ändrade chattens namn till Hedbriel vs #teamkattöra. De andra pratade på om matchen och cheerleadingen och ett rykte om en Bylliselev som strulat med Kattes elevrådsordförande bakom läktarna, men jag lyssnade knappt. Jag bara satt där i mitten av allt och lät deras ord och skratt och gnabb skölja över mig. Och det var ganska freakin' underbart.”
s. 91

I boken finns enorm igenkänning i önskan att räcka till som man är. Jag älskar att fokus ligger på att finna sig själv och uppskatta de små glädjeämnena i livet, istället för som i Ahlunds tidigare böcker där fokus legat på sex. Dessutom är Nico en jätteintressant karaktär att följa. Man vet inte vem hen var förut, men det spelar ingen roll, för det viktiga är nuet. Och jag älskar att det får vara så. Och relationerna: intressanta, positiva och trovärdiga! 

Jag blir helt enkelt glad av att läsa den här boken. Inte för att den är särskilt omvälvande, utan för att den är mysig och hoppfull, och lättsamt rör stora frågor som identitet, vänskap och förändringar. Och slutet är perfekt. Visserligen hade jag gärna läst minst 100 sidor till om Nico, Beata och alla. Och det är egentligen det enda negativa jag har att säga om boken; den hade gärna fått vara mycket längre, så allt inte gått så hastigt. 

”'Tänk dig att du har en kompass. Nålen pekar alltid åt norr. Men ibland händer det saker som gör att du måste ta en omväg, så att du inte kan gå raka vägen. Du ställs inför val, och ibland kanske du inte märker vad som är rätt förrän efteråt. Men norr finns hela tiden kvar. Även om du inte alltid går rakt så är det dit du är på väg. Om du lyssnar på din inre kompass tror jag att du är ganska nära.'
   'Ganska nära sanningen?' mumlade jag.
   Valenka nickade.”
s. 195

Ganska nära sanningen är en fullträff. Tredje gången gillt och den här gången gör Anna Ahlund succé! Det är träffsäkert, mysigt och hoppfullt. Jag blir genuint glad av den här boken, för den rör lättsamt vid svåra frågor, är fylld av igenkänning och ger hopp om att saker kan förändras. Det är egentligen ingen särskilt omvälvande berättelse. Men med sin vardaglighet ligger den ganska nära sanningen, och det är nyckeln till dess framgång. 

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Författare: Anna Ahlund
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2020 
Antal sidor: 215 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Ganska nära sanningen
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)