måndag 22 juni 2020

I stormens rike

Tack snälla, Cecilia Larsson Kostenius, för förhandsexemplaret av den magnifika boken!

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

I stormens rike är den fjärde boken i Cecilia Larsson Kostenius fantasyserie De fem elementen. Jakten på Orianas hotfulla drakar fortsätter. Odal måste förlika sig med sitt öde, samtidigt som han ställs inför dilemman. För gudomlig eller ej, vilken rätt har han att styra människors livsavgörande beslut? Relationer prövas, och karaktärerna upptäcker mer om både sig själva och världen de lever i. 

Gjorde han verkligen rätt i att dra med sig en tolvårig flicka på en så farofylld resa? Han gick igenom alla alternativ i tankarna och kom gång på gång fram till att det var den bästa lösningen.
s. 43

* * *

Såhär skrev jag 11 februari 2018, om seriens första bok De ursprungliga:

Det finns något där som kommer bli riktigt bra, när boken och serien väl blommar ut.”

De ursprungliga är beroende av flera böcker, och kan först då bli fulländad.”

”Jag känner redan nu att det här kommer bli något bra.”

Så rätt jag fick. För nu är det storslagna sannerligen här. 

Min magkänsla var rätt redan från början. I bok efter bok har serien bara blivit bättre och nu har den verkligen blommat ut. Jag älskar att det inte bara är klassisk fantasy med komplexa världsbyggen, en massa action, samt normer, kvinnosyn och så vidare direkt från forntiden. Istället finns här ett unikt djup och många tänkvärda budskap kring olikheter, att komplettera varandra, att offra sig för allmänhetens skull med mera. Så otroligt mycket visdom!

Karaktärernas dilemman och livsöden berör, tack vare att karaktärerna verkligen är välgjorda och genuina. Larsson Kostenius har verkligen skapat konflikter långt ifrån det normala och det är omöjligt att inte engageras i problemen karaktärerna ställs inför. Det enda jag tycker blir märkligt är synen på ålder. Meryam är blott tretton år när hon börjar fundera på livslång kärlek och moderskap. När jag var tretton var mitt största bekymmer hur jag skulle våga prata inför klassen. 

I stormens rike är fantastisk. Nu är det storslagna jag redan i första boken förstod väntade sannerligen här. I bok efter bok har De fem elementen bara blivit bättre, blommat ut mer och mer. Det är verkligen fantasy utöver det vanliga och jag fullkomligt älskar det. Det är vist, träffsäkert och imponerande professionellt. Läs, läs, LÄS!

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Författare: Cecilia Larsson Kostenius
Förlag: Ymperia
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 500 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: De fem elementen, Del 4
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: I stormens rike 
Andra delar i serien: De ursprungliga, Gudarnas skymning, Orianas bälte, Drakorden
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)