söndag 11 februari 2018

De Ursprungliga

Tack, Cecilia Larsson Kostenius, för det spännande recensionsexemplaret!

De Ursprungliga är första delen i en ny, svensk fantasyserie med namnet De fem elementen. Boken skriven av Cecilia Larsson Kostenius utspelar sig i en värld där människor är indelade utifrån olika element. De rena raserna tillhör antingen vatten, eld, jord eller luft, och tillber respektive elements gudinna. Men de fyra gudinnorna har ytterligare en syster - Oriana, som härskar över det femte elementet - virus. 

För tretton år sedan växte sig viruselementet starkt och Oriana var nära att lyckas utplåna världen. Eldkungen såg då till att samla de rena elementen och tillsammans kunde de slå tillbaka. Nu vill Oriana förinta sina systrar för gott, och eld, luft, vatten och jord måste återigen gå ihop. Alla som vill får delta i striden mot virusgudinnan och därför möts Odal, Regina, Svala och Pål. De kommer från olika element, men för att rädda världen måste de samarbeta. Frågan är bara hur människor som aldrig haft något med varandra att göra ska komma överens. 

Kallelsen har gått ut till alla de rena raserna, för att vi gemensamt ska gå till attack. För att vi en gång för alla ska besegra virusgudinnan Oriana och hennes fördömda raser.
s. 35


* * * 

Det finns böcker man skulle vilja ge alla världens rosor, för man vet att det finns något där som kommer bli riktigt bra, när boken och serien väl blommar ut. Problemet är bara att just den boken inte når riktigt hela fram, eftersom att den är en del av något större och behöver en hel serie för att nå hela vägen. Bland de böckerna finner man De Ursprungliga

Liksom att en lärare inte kan ge en elev högsta betyg för något den ännu inte visat, trots att det är självklart att eleven kan det och kommer visa det sedan, kan jag inte bedöma den här boken för något den inte är. För De ursprungliga är beroende av flera böcker, och kan först då bli fulländad. Det är lite som med Harry Potter, med skillnaden att handlingen här är en ännu mindre del av det hela, vilket gör boken svår att ge högsta betyg.

Trots det känner jag redan nu att det här kommer bli något bra. Författaren skickade ett mejl till mig för ett tag sedan och frågade om jag var intresserad av att läsa den första boken i hennes fantasyserie. Det som lockade mig mest var att hon lovade att det inte skulle vara någon seg fantasy, utan snabbläst sådan. Och Cecilia Larsson Kostenius har rätt, för De Ursprungliga är lagom lättläst och har bra flyt redan från början, vilket gör läsningen till enbart ett nöje. 

Något mycket positivt jag förstår när jag läser boken är att den verkligen vill säga mig något. Det märks tydligt att författaren har mycket att berätta, och det gör läsningen fantastiskt rolig, för det fullkomligt spirar av glädje och njutning från sida ett. Mycket av det författaren vill berätta är saker med en djup mening, och det gör boken unik och intressant att läsa. Det är inte bara en massa action inbakat i en okänd, fantasivärld, utan De Ursprungliga är så mycket mer än klassisk fantasy.

Boken är verkligen fylld av sådana budskap som alla kan relatera till, och det gör att jag är säker på att det här är en bok och förhoppningsvis också en serie som personer i de flesta åldrar kan få ut något av. Larsson Kostenius skriver om saker såsom samarbete och att en grupp aldrig är starkare än sin svagaste länk och om samarbete mellan "raser", och det är fina budskap som jag faktiskt saknat i ungdomslitteratur. Allt ska alltid gå så himla djupt, men här väljer man att "keep it simple" och det är en fördel och gör att boken sticker ut.

Något jag dock reagerar på är allt prat om raser, rena raser och orena raser. Jag hoppas, hoppas, hoppas att Cecilia Larsson Kostenius har tänkt till där och kommer få in något fint budskap kring det också senare i serien. Något i stil med att raserna går ihop och inser att de är lika mycket värda skulle ju sitta fint! ;)

De Ursprungliga är bara en liten del, ett smakprov, av något större. Något som jag har stora förväntningar på, tack vare många unika budskap, en berättarteknik som ger ett snabbläst och rafflande språk och fantasy på ett nytt och vågat sätt. Jag ser fram emot att läsa mer om De Ursprungliga och hoppas på att serien fortsätter i samma spår, för då är det en serie väl värd att läsas av alla!

Betyg:
     

Författare: Cecilia Larsson Kostenius
Förlag: Visto förlag
Utgivningsår: 2017
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 280 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: De fem elementen, Del 1
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: De Ursprungliga
Andra delar i serien: Gudarnas Skymning, Orianas bälteI stormens rike, Drakorden
Annat: 

Länkar:  
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)