fredag 2 februari 2018

Väntarna

Väntarna, skriven av Cannie Möller, är en bok med ett mycket aktuellt innehåll. Hoi Förlag är utgivaren till boken med fokus på flyktingsituationen i Sverige. Cannie Möller belyser i Väntarna frågan från olika perspektiv, både från flyktingar, invandrare och personer som bott i Sverige under hela sina liv och inte vet hur det är att vänta på ett brev som berättar om man är välkommen eller måste fly vidare.

Zahin har flytt till Sverige och väntar nu på Migrationsverkets utlåtande och till slut får han veta att han inte får stanna och han har inte mycket tilltro till överklagandet och undrar vad han ska ta vägen nu. Samtidigt möter vi Mira, vars föräldrar invandrade till Sverige för länge sedan. När flyktingboendet bränns ner vill hon hjälpa till, men när det visar sig att någon i hennes närhet kan ha med saken att göra ställs hon inför svåra val. Hur ska hon visa att hon inte är som den här personen?

Han står med brevet från Migrationsverket i handen. Brevet han väntat på så länge, nu vet han inte om han vågar öppna. Slamret i matsalen har tystnat omkring honom, alla vet vad sådana där brev betyder: få stanna eller inte.
s. 5 (e-boken)


* * *

Det jag gillar mest med Väntarna är det breda persongalleriet. Man får möta så många olika karaktärer med olika bakgrund, erfarenheter och syn på olika saker, och det gör boken väldigt intressant och givande att läsa. Dessutom gillar jag att berättarperspektivet också varvas mellan flera olika karaktärer, för det gör boken mångsidig och handlingen flyter fram mer naturligt när man inte bara läser från en persons perspektiv.

Något annat jag tycker är viktigt att nämna när man pratar om den här boken är hur verklighetstrogen den är, för det är helt klart av stor vikt i en sådan här bok. Möller skapar en berättelse med en hel del inspiration från verkligheten, men också med egna, fiktiva inslag, och det gör att boken känns väldigt äkta. Man får en verklig bild av situationen i Sverige och boken fyller verkligen sitt syfte genom att framföra budskapet om vad det är som egentligen händer i världen och i Sverige.

Personligen föredrar jag dock böcker med mer fiktiva inslag, och den här boken blir faktiskt lite trist att läsa just eftersom att det finns så mycket man kan känna igen från verkligheten. Man blir sällan överraskad, utan ycket påminner om verkliga händelser. Samtidigt är ju det viktigt och intressant att läsa om också, och även om det blir en lite tvist i slutet som skapar mycket positivitet känns boken i sin helhet för vanlig. Att föra fram det här budskapet på något annat sätt hade nog dock varit svårt, och Cannie Möller lyckas ändå bra.

Något jag dock ogillar skarpt är det här omotiverade inslaget med Mira och Morgan och deras relation. Det känns som att det är helt taget ur luften och ska fungera som någon form av utfyllnad, vilket känns synnerligen onödigt i en bok som redan har en så himla komplex historia att berätta. Boken tog ett ganska stort steg ifrån sitt tema där, och för mig blev det bara helt fel, för det känns inte heller som att det här lilla sidospåret någonsin fullföljdes och avslutades. Det blev en märklig del av boken, som tyvärr sänkte helhetsintrycket.

Väntarna är en viktig och intressant bok att läsa. Cannie Möller blandar verklighet med delvis fiktiva inslag och resultatet blir en verklighetstrogen berättelse som lyckas framföra sitt viktiga budskap och väcka flera tankar i mig. Jag gillar att läsa från olika personers perspektiv, då det passar bra i en bok med så mycket att belysa. Något jag dock inte gillar är inslaget med Mira och Morgan och deras relation, för den har inget med resten av boken att göra och känns för tagen i luften. I övrigt är boken dock väl värd att läsas av de flesta!

Betyg: 
    

Författare: Cannie Möller
Förlag: Hoi Förlag
Utgivningsår: 2017
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 326 st (Inbunden: 245 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Väntarna
Annat: Läst som e-bok

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

Boken i E-format finns på Adlibris och Bokus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)