fredag 23 februari 2018

Flora Banks förlorade minne

Flora banks förlorade minne gavs i originalform ut förra året, och under samma år kom den svenska översättningen. Boken skriven av Emily Barr öppnar en helt ny värld för sina läsare, och det med hjälp av sjuttonåriga Flora Banks. Efter en olycka vid tio års ålder har Flora tappat sin minnesförmåga, och hon minns inget annat än det som hände innan olyckan.

När hon däremot kysser sin bästa kompis sedan barndomen behövs varken lappar, bilder eller ord på armarna för att hon ska minnas. När hennes föräldrar dessutom råkar bli tvungna att bråskande resa utomlands inser Flora att hon måste finna killen, för kanske kan han ge henne sitt minne tillbaka. "FLORA var modig" står att läsa på Floras arm, men räcker mod för att finna sitt livs kärlek när man inte ens minns det som hänt den senaste timmen?

Jag läser, men det behövs inte, för jag minns det.
   Den svarta stenen ligger på mitt sängbord. Jag minns. Jag är sjutton år.
s. 26

* * *

Berättelsen om Flora Banks är extremt fascinerande, för den är egentligen fruktansvärt märklig och jobbig att läsa, men det blir ändå aldrig något negativt, för boken är ju så unik och intressant. Och det är sannerligen lärorikt att följa med i vardagen (?!) för en person som inte minns någonting, för det ger upphov till tankar om hur man kan lösa allt och hur mycket som egentligen förloras och måste tänkas på när man gömmer allt som sker. 

Flora Banks själv är dock på både gott och ont. Hon är en underbar person och jag önskar att jag var lite mer som henne i hennes problemlösningsförmåga, spontanitet och uppfinningsrikedom. Dessutom fascineras jag av hur hon ser på sitt liv och löser sin vardag. Dessvärre går allt ibland lite för långt och det blir mer jobbigt än ett nöje att läsa boken. Saker upprepas ständigt, för det är ju så Floras liv ser ut. Visserligen hade det inte funnits mycket till trovärdighet om saker inte upprepades, så i fråga om det har författaren helt klart lyckats.

Jag gillar också Flora eftersom att hon påminner mig lite om Luna Lovegood i Harry Potter, och därmed är en mycket speciell och fascinerande figur som jag har stora problem med att få grepp om. Det gör dock inte så mycket, för Floras historia griper tag i mig direkt och engagerar ända till sista sidan, så där har författaren återigen gjort ett riktigt bra jobb. 

Jag kan dock komma på mig själv med att ofta önska lite mer av Emily Barr och boken. Lite mer känslor, lite mer tankar, lite mer djup. Del tre i boken är helt klart min favorit, för där finns mer av det mesta. Budskapet blir tydligt - och det är ett fantastiskt sådant - men samtidigt slängs också en del onödiga saker, såsom ett olyckligt, omotiverat dödsfall in, och sådant förstör lite av det där ganska perfekta som fanns där innan. Boken hade vunnit på att koncentrera sig mer på en sak. I övrigt är dock handlingen väldigt tänkvärd och fascinerande.

Sedan kommer också en stor vändning och där och då känner jag mig helt klart snopen, vilket är bra, för det är förmodligen författarens mål. Jag tror dock att den här vändningen hade mått bra av en lite bättre uppbyggnad inledningsvis, för nu finns ingen riktigt bra, trovärdig grund för den. Språket gynnar inte heller vändningen, då det är ganska stolpigt, men samtidigt passar det ju någonstans in, för det är ju så Floras liv ser ut. 

Flora Banks förlorade minne: Det är egentligen en extremt märklig bok och vore det inte för att jag blir så engagerad och tagen av Floras livshistoria skulle det där märkliga inte varit något positivt. Jag blir fascinerad av hur Floras liv går runt och jag gillar att författaren tillåter både henne och boken sticka ut väldigt mycket, för boken har något väldigt eget, även om det saknas lite för att den ska nå hela vägen fram. Boken är dock mycket läsvärd och en av få böcker där saker som känns helt ologiska faktiskt känns nästan vettiga, och det är tack vare den underbara Flora Banks.

Betyg: 
    

Författare: Emily Barr
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2017 (original: 2017)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 318 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The One Memory of Flora Banks
Annat: 

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)