måndag 26 februari 2018

Caraval

Caraval är amerikanskan Stephanie Garbers debutroman och första boken i en serie, vars andra bok redan är på gång. När boken gavs ut blev den direkt en bästsäljare och filmrättigheterna till till den är redan sålda. Garber beskriver själv sin bok som en fantasyroman för unga vuxna, och centrum i boken är just Caraval - ett magiskt spel med makalösa effekter och fantastiska priser.

Scarlett har sedan flera år tillbaka skrivit brev till direktören Legend och bönat och bett om att få biljetter till Caraval, för att kunna ta med sin syster och fly från deras hemska far. Plötsligt blir drömmen verklighet och systrarna kan fly, men Scarlett och Tella kommer ifrån varandra från början. Scarletts enda chans att hitta systern är att delta i spelet, men allt det där med att det egentligen bara är ett spel visar sig inte vara helt sant, och Scarlett måste lista ut vem som är fiende och vem är vän för att ta sig levande från den magiska världen.

Vad du än har hört om Caraval, går det inte upp mot verkligheten. Det är mer än bara ett spel eller en föreställning. Det är det närmaste magi man kan komma i den här världen.
s. 27

* * *

Det första jag känner är obehag. Det är verkligen något visst med märkliga världar och spel, och Stephanie Garber lyckas från start att sänka sin bok i en känsla av att något är fel och det gör att man som läsare känner sig illa till mods. Ganska jobbigt, men här passar det fantastiskt bra, och jag imponeras av att den där känslan finns kvar boken igenom.

Sedan fortsätter de kanske första hundra sidorna med positiva känslor, för det är något helt nytt det här med spelet Caraval, och det gör boken intressant. Dessutom gillar jag det oväntade djupet med historiska kopplingar handlingen innehåller, för det är klurigt gjort. Kort därefter går det hela dock överstyr och nu i efterhand är min bästa beskrivning av Caraval "Alice i Underlandet gånger 10", för det är en mycket märklig bok, och det är jobbigt att läsa när man aldrig kan skilja på verklighet och fiktion eller spel och allvar. Samtidigt är det ju en del av boken, men Alice i Underlandet gånger tre hade räckt mer än väl. 

Ett annat problem är att jag aldrig bryr mig. Jag blir aldrig medryckt eller engagerad i handlingen eller karaktärernas relationer, och boken får aldrig någon betydelse för mig. Jag vet inte om det beror på att det inte är min typ av bok, eller om det faktiskt beror på att allt blir för mycket och för avlägset med den märkliga världen boken kretsar kring. Världen känns alldeles för avlägsen och det mesta känns bara som spel, vilket kanske är meningen (?), men vilket också gör att jag har svårt att känna något och beröras av det jag läser.

Dessutom är det som om hela boken består i "plot-twist":ar, och till slut slutar man förvånas av oväntade saker, för det är ju så boken är, så oväntade vändningar får mig inte ens att häpna, och det gör boken ganska tråkig och jobbig att läsa. Jag måste dock tillägga att Scarlett och Julians relation är fin. Inte oväntad, väldigt märklig med alla vändningar, men ändå fin, och om jag hade blivit mer berörd av Caraval hade den funnits kvar i mitt minne, men så långt räcker den inte nu. 

Caraval är förmodligen en av de märkligaste böcker jag läst, och jag tror att det är en sådan där bok man antingen älskar eller ogillar. Jag hör till de nistnämnda, för jag finner ingen ro och ingen betydelse i detta surrealistiska verk där man aldrig kan ligga steget före, för man vet aldrig vilken ny sanning som uppfinns. Samtidigt gör Garber ett ganska bra jobb, genom att bygga en djup handlingen och skapa en obehagskänsla som finns kvar boken igenom. 

Betyg:
    ☆ 

Författare: Stephanie Garber
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2018 (original: 2017) 
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 424 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: Caraval, Del 1
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Caraval
Andra delar i serien: Legend
Annat: 

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

Boken i E-format finns på Adlibris och Bokus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)