tisdag 2 april 2019

Orianas bälte

Tusen tack, Cecilia Larsson Kostenius för ännu ett makalöst recensionsexemplar!

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

Orianas bälte är tredje boken av fem i norrländska Cecilia Larsson Kostenius unika fantasyserie De fem elementen. Det har gått tre år sedan de stora striderna där Oriana – liksom hennes goda systergudinnor – förintades. Pål och Svala har separerats från Regina och Odal, och vet inte om de lever. På en annan plats vaknar samtidigt Odal, och det visar sig att han har blivit en baldr, ett gudomligt väsen med alla elementens egenskaper inom sig. 

Odal inser snart att striderna inte alls är över, för Oriana efterlämnade sig ett stjärnbälte på himlen, och fem drakägg. När alla drakägg kläckts kommer Oriana återvända, och det är upp till personer från de fyra elementen att döda respektive drake. Frågan är bara hur de ska finna något av det femte elementet. Och är det verkligen rätt väg att gå att strida mot Oriana; är det verkligen hon som är ondskan och måste den försvinna för att balans ska kunna nås? Det är svåra frågor för de unga kämparna, vars liv nu tar oväntade riktningar. 

Odal stirrade på husfadern. Han kunde inte tro på det han hörde. I hela sitt liv hade han lärt sig att hata Oriana och hennes folk. Han hade fått lära sig att hon var en ondskefull virusgudinna som ville ha makten över Manhem från sina systrar. Han hade lärt sig att hennes fördömda raser var förvridna och korrupta.
   Var allt han hade trott på i själva verket en lögn?
s. 53 (e-boken)

* * *

Just som jag inte trodde att det kunde bli bättre har fantasydrottningen från Boden överträffat sig själv – igen! När jag läste seriens första bok såg jag direkt en unik potential, men på de 300 sidorna räckte det inte hela vägen, utan det krävdes mer stoff innan storyn kunde fulländas. Och nu – med en underbar tredje del – är Larsson Kostenius där.

Liksom de tidigare böckerna i serien håller Orianas bälte helt klart måttet vad det gäller språket. Jag fullkomligt älskar att läsa fantasy som inte är i tegelstegsformat och med ett språk som kräver att man tragglar sig igenom det. Nej, Larsson Kostenius skriver lättläst och enkelt, utan att språket blir platt. Hon har hittat en unik, perfekt och magisk balans som man inte ser för ofta, och det är imponerande, och gör även denna bok speciell och till en enbart positiv läsupplevelse.
Något annat jag älskar med just Orianas bälte är att den innehåller så mycket djup, varvat med mer lättsamma actionpartier. Vi får följa Pål som inser att kärlek inte handlar om krav, liksom Odal, som förstår att både ondska och godhet behövs för att uppnå balans, och att man måste förlåta sig själv för de misstag man gör. Vi följer också alldeles särskilda relationsdraman, och sammanlagt gör allt detta att boken ger läsaren så många, oväntade tankeställare. Det finns så många fina, viktiga och tänkvärda budskap i denna bok, och att författaren så optimalt kombinerar dem med ren och skär fantasy tyder på djup skicklighet. 

Jag måste ju också säga att jag verkligen älskar dramat kring just ont och gott, för det ger ytterligare en dimension till den redan fulländade story som Cecilia L. Kostenius har byggt upp. Dessutom kan jag verkligen inte få nog av alla karaktärer. Genom denna bok lär man känna så många välgjorda och unika karaktärer, relationerna L. Kostenius skapat är inget annat än fantastiska. Jag uppskattar också att författaren låter Odal upphöjas som en gud, men ändå ha klart mänskliga sidor, för det är intressant och gör att man kan känna igen sig i alla bokens karaktärer. 

Beträffande handlingen är jag också djupt imponerad, för även om målet är tydligt redan från början ges en hel del extra kryddor tack vare allt runt omkring. Och det är ju dessa extra inlägg som skapar boken, och det är dem som gör Orianas bälte helt unik och till en bok att älska. Med det där slutet känner jag dessutom redan nu att jag måste läsa mer av denna makalösa serie!

Orianas bälte har allt en bra bok ska ha, och det är precis vad jag väntat på sedan jag läste seriens första bok. Språket sitter, storyn finns och karaktärerna och relationer är helt där. Alla extra kryddor är endast bonusar och beviset på att Cecilia Larsson Kostenius ännu en gång har överträffat sig själv. Orianas bälte är unik, perfekt och fullkomligt otrolig. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Det är just så här fantasy ska vara, och det här är fantasy när den är som bäst!

Betyg: 
    ☆ 

(4,5 av 5 om jag visste hur man gör halva stjärnor..!)

Författare: Cecilia Larsson Kostenius
Förlag: Visto förlag
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 484 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: De fem elementen, del 3
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Orianas bälte
Andra delar i serien: De Ursprungliga, Gudarnas skymning, I stormens rike, Drakorden
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad?
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)