tisdag 16 april 2019

Larona

Tack så mycket, Fafner förlag, för detta magnifika recensionsexemplar!

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

Larona är andra boken i Karolina Bjällerstedt Mickos trilogi ”Till Esperani”. Efter att Mantor försvunnit spårlöst och troligen är död, tvingas Larona inse att det aldrig kommer bli de två, utan istället välja kungasonen Rostal. Problemet är bara att hon inte är säker på att hon älskar honom, eller att han älskar henne. När en ny betjänt kommer till kungens sida blir hennes dilemma än värre.

Det är dessutom dags för årliga förhandlingar mellan fienderna Storriket och Enhetliga Kejsardömet. Det verkar dock som att vissa i kriget har ingått vapenvila. Alla börjar söka för en förrädare, och det finns de som kan ta till vilka åtgärder som helst för att ta makten. Samtidigt som spänningen vid hovet ökar, tvingas Larona ta beslut som ska komma att avgöra hela hennes framtid. 

Jag hade trott att jag måste vara den storkungliga familjen till lags därför att jag behövde den. I själva verket var det de som behövde mig. Jag var nyckeln till de rikedomar som skulle ge dem en möjlighet att fortsätta och kanske vinna kriget. Utan mig var morbrors gruvor utom räckhåll för dem. Ja, det var de som behövde mig.
s. 167

* * *

Väntan på Larona, efter Mantor var fruktansvärd, och när Larona väl kom blev jag hemskt orolig att den skulle göra mig besviken. För är det ens möjligt för en författare att skriva två helt fantastiska böcker som liknar varandra men ändå är helt unika?

I det här fallet är svaret ja. Karolina Bjällerstedt Mickos upphör inte att förvåna och imponera på mig med sitt professionella författande. Det är nästan en regel att andra boken alltid är sämst, men det här är uppenbarligen ett undantag, för Larona håller exakt samma höga klass som Mantor och jag är nu fullständigt lyrisk!

Bjällerstedt Mickos skrev Larona år 1999, men på tjugo år kan det inte ha hänt så mycket med svenska språket, för språket i Larona är modernt, kvickt och passande. Boken har ett makalöst flyt redan från första sidan, och det gör boken endast till ett nöje att läsa. Det finns inte ett segt parti utan språket flyter på som det så sällan gör i böcker och särskilt inte i fantasy. Det är precis så här rapp, lättläst och ständigt spännande fantasy ska vara för att tilltala mig!

Jag älskar också storyn i boken. I första boken var Larona en bifigur som man endast hörde talas om lite grann, mest i början, och min bild av henne där var inte alls positiv, men att nu följa henne förändrar allt. Det är en så utomordentligt god idé att skriva en trilogi där olika karaktärer har huvudrollen och birollerna i olika böcker, för det ger så intressanta perspektiv och tankar som är helt unika för den här serien. 

Jag gillar också idén i den här boken kring dilemmat att följa sitt hjärta eller det som är mest praktiskt, samt hur man kan ena fiender med hjälp av religion, känslor och filosofiska idéer. Det är verkligen intressant, och handlingen skiljer sig mycket från Mantor, men jag älskar att man fortfarande får ta del av en massa intriger, planer på lönnmord och avsättande av kungligheter. Det är en härlig mystik som byggs upp och man vet aldrig vem man kan lita på. Just detta fanns också så tydligt i Mantor och det är det som främst gör denna serie till något alldeles särskilt. 

Larona har allt det där som gjorde att jag föll pladask för Mantor, men är ändå helt sin egen. Storyn är intressant och nytänkande, men har också de makalösa intrigerna och relationsdraman som gör boken helt speciell. Karolina Bjällerstedt Mickos visar att fantasy inte måste vara seg att läsa eller sprängfylld av magiska väsen, samt att andra boken inte alltid är sämst, och hon gör det med bravur i denna helt unika bok jag skulle kunna läsa om och om igen!

Betyg: 
    ★ 

Författare: Karolina Bjällerstedt Mickos
Förlag: Fafner förlag
Utgivningsår: 2019 (original: 1999) 
Antal sidor: 329 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: Till Esperani, del 2
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Larona
Andra delar i serien: Mantor, Dorei
Annat: Tidigare utgiven år 1999, nu nyutgiven.

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)