tisdag 30 april 2019

Frågor jag fått om Förintelsen

Frågor jag fått om Förintelsen är en berättelse baserad på frågor, som författaren Hédi Fried fått genom åren på grund av sina fruktansvärda erfarenheter. Hon var bara barnet när hon och hennes familj forslades i boskapsvagnar till Auschwitz år 1944, mitt under det brinnande andra världskriget. I den här korta boken har hon samlat svar på många av de frågor hon fått under sina föreläsningar, och tillsammans bildar svaren en berättelse om livet i ett koncentrations- och förintelseläger, att leva på grund av turen, samt vägen tillbaka efter ett sådant trauma.

I lägret visste man aldrig om en förändring betydde liv eller död. Fast ibland vet man inte det i det dagliga livet heller. Vi lever ett lugnt liv, dagarna lunkar på, vi märker ingenting, förändringen sker steg för steg tills bilden plötsligt står klar och vi undrar: hur har detta kunnat hända?
s. 6-7 (e-boken)

* * *

Jag hade ingenting för mig en eftermiddag och slog upp denna korta bok och fastnade direkt. Senare på kvällen läste jag ut boken. Böcker som handlar om denna tragedi lyckas alltid fånga mig, just för att de är baserade verkligheten och då det är så obegripligt hur något sådant här kunnat hända.

Men det som får mig att fastna för just Frågor jag fått om Förintelsen är det lättillgängliga formatet, då boken byggs upp med frågor som kapitelnamn, vilket gör strukturen väldigt bra och boken otroligt lättläst. Det jag dock inte uppskattar är hur man ibland går ifrån frågan lite för mycket i ”svaren”. Där hade det passat mig mycket bättre med raka svar på frågorna och ännu fler intressanta frågor istället, för om jag fick chansen att fråga något så finns det så mycket mer jag skulle vilja veta.

En sak jag dock verkligen uppskattar med boken är hur Hédi Fried inte drar alla över en kant. Hon skiljer på nacister och tyskar under kriget och är inte generaliserande eller orättvis, vilket jag tycker är viktigt. Dessutom erkänner hon sina egna brister i form av fördomar mot exempelvis romer, samtidigt som hon predikerar om att vi alla måste släppa våra fördomar. Det får allt att kännas så äkta, då Fried är öppen med att hon är precis som alla andra, på grund av sättet hon växt upp på. 

Jag gillar också att boken inte slutar med befrielsen, utan fortsätter även efteråt. För när det handlar om det här ämnet är det intressanta och lärorika inte bara hur man överlever i ett koncentrationsläger under Förintelsen och vem som räddar en, utan också hur man överlever efteråt. Jag gillar att Fried berättar om hur hon återvänt till sin hemstad, blivit vän med andra överlevare och barn till SS-soldater, för det får allt att kännas otroligt hoppfullt, och gör också att den här boken sticker ut bland alla de böcker som har skrivits i ämnet. 

Frågor jag fått om Förintelsen är perfekt med sitt lättlästa format och en berättelse som känns äkta på alla sätt och vis. Hédi Fried är rättvis i sin berättelse, och det är det som gör att hennes bok om Förintelsen sticker ut. Dessutom uppskattar att vi får ta del av hennes liv långt efter befrielsen, då det också är speciellt för böcker som denna, och bidrar med extra hopp om och perspektiv på den oerhört viktiga frågan och händelsen vi aldrig får glömma. 

Betyg: 
   

Författare: Hédi Fried
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2017
Antal sidor: 110 st (Inbunden: 146 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Frågor jag fått om Förintelsen
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris, Bokus och CDON.

2 kommentarer:

  1. Jag gillade också att den var lättillgänglig, som en "snabbguide" om en vill lära sig mer eller slå upp något särskilt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen. "Snabbguide" är ju en väldigt bra beskrivning!

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)