lördag 8 augusti 2020

Sommar för evigt

”Jag hade nog alltid vetat att jag skulle få efternamnet Fisher en dag. Men inte kunde jag ana att det var så här det skulle gå till.”
s. 8

I tredje och avslutande delen i Jenny Hans sommarserie har Belly funnit kärleken i Jere, och är lyckligare än någonsin. Men gamla känslor och minnen gör sig påminda, och Belly börjar tveka. När hon ställs inför sitt livs största beslut saknar hon stöd där det behövs som mest, och måste en gång för alla bestämma var hennes hjärta hör hemma. 

🌸   🌸   🌸

Ett fint avslut på en serie som växt från ytlig och overklig till rörande och genuin. Handlingen här, med giftermålet, känns dock lite krystad och overklig och gör det svårt för mig att relatera till karaktärerna, då de befinner sig i en helt annan fas i livet. 

Jag uppskattar dock dilemmat Jenny Han skapat kring sina karaktärer. Det är intressant och engagerande att följa Belly i hennes tankar när hon måste bestämma vem hon älskar mest. Många tänkvärda reflektioner från boken kommer jag länge bära med mig. 

”Saker och ting upphör inte att existera bara för att man gömmer undan dem. De där känslorna, de hade funnits där hela tiden. Oavbrutet. Det var lika bra att inse det.”
s. 54 

Det är fint att följa Belly och de andra under flera betydelsefulla år, även om jag saknar att få läsa om flera stora händelser, som hamnar mellan böckerna. Att varje bok har sitt unika uttryck är fint. Här får man exempelvis lära känna Conrad bättre. 

Sommar för evigt är ett fint avslut på en serie som växt enormt från första boken. Den är somrig och mysig, och rymmer samtidigt svåra dilemman som rör uppväxtens allra största frågor. Perfekt för både tonåringar och vuxna som vill läsa något enkelt likväl tänkvärt och berörande. 
___________________________________________________________________ 
Sommar för evigt
Författare: Jenny Han
Förlag: Lavender Lit (2020)
Sidor: 297 st 
Åldersgrupp: 14+
Originaltitel: We'll always have summer
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)