onsdag 5 augusti 2020

En roadtrip genom Norrland 🇾đŸ‡Ș

Hej! 

Den hĂ€r sortens inlĂ€gg hör egentligen inte alls hemma hĂ€r, men pĂ„ min Instagram (@tusensidor) har jag fĂ„tt flera önskemĂ„l om att dela med mig av familjens resa genom Norrland. 

Kanske kan det vara intressant för fler att fĂ„ lite inspiration för kommande sommarsemestrar, tĂ€nkte jag, sĂ„ hĂ€r kommer dĂ€rför en liten reseberĂ€ttelse för den som Ă€r nyfiken. 


Vi startade resan med att Äka till vÄr fjÀllstuga i Lofsdalen, mest för att kolla till den. Vi hade strÄlande vÀder första kvÀllen, möttes av en massa renar och tog en liten tur och tittade pÄ solnedgÄngen.

   

Dagen dÀrpÄ vrÀkte regnet ned, men vi tog ÀndÄ en tur upp med skidliften för att kolla pÄ den fina utsikten.

   

Bland renar och regn klÀttrade mamma och jag sedan nedför backen, och tvingades bland annat vada genom ett kÀrr...Dagen dÀrpÄ Äkte vi vidare norrut. I Strömsund anslöt vi ill VildmarksvÀgen, en landsvÀg som gÄr genom stora delar av vÀstra Norrland, och passerar spegelblanka sjöar och otrolig natur.

.  

FrĂ„n VildmarksvĂ€gen vek vi av mot HĂ€llingsĂ„fallet, vilket Ă€r enormt, dĂ„nande vattenfall som mynnar ut i Sveriges lĂ€ngsta kanjon. Otroligt mĂ€ktigt att fĂ„ uppleva! Finns strax öster om GĂ€ddede. 


Sedan sov vi en natt i GĂ€ddede, jĂ€ttenĂ€ra norska grĂ€nsen, och passade pĂ„ att ta en tur dit. NĂ€sta dag fortsatte resan lĂ€ngs VildmarksvĂ€gen och vĂ„rt första stopp blev BrakkĂ„fallet. Ett vattenfall precis före Stora BlĂ„sjön. Inte lika mĂ€ktigt som HĂ€llingsĂ„fallet, men vackrare, och hĂ€ftigt att man kunde komma sĂ„ nĂ€ra. 


Vidderna lĂ€ngs VildmarksvĂ€gen fortsatte imponera och efter Stora BlĂ„sjön passerade vi Stekenjokk. HĂ€r hĂ„ller vĂ€gen stĂ€ngt större delen av Ă„ret pĂ„ grund av metervis med snö, och Ă€ven nu i 18 graders vĂ€rme fanns det massvis med snö kvar. HĂ€r var kĂ€nslan verkligen som att fjĂ€llvandra fast med bil. 876 m.ö.h. var det fantastiskt hĂ€ftigt att se de snöklĂ€dda bergen. Helt klart det hĂ€ftigaste pĂ„ hela resan! 


Vi stannade i KlimpfjĂ€ll och Ă„t lunch, och pĂ„ vĂ€gen vidare österut gjorde vi ett stopp i Fatmomakke kyrkstad, vilket Ă€r den frĂ€msta samiska kyrkstaden i hela Sverige. HĂ€r fanns ett idylliskt litet samhĂ€lle med smĂ„ bostĂ€der, en kyrka och en kyrkogĂ„rd, allt med en charmig historisk prĂ€gel. Fin kulturupplevelse!


Strax efter SaxnĂ€s stannade vi vid Trappstegsforsen, vilket Ă€r en stor fors som har formen av just trappsteg. Helt obegripligt hur naturen kan skapa sĂ„dana otroliga saker!


Vi Ă„kte sedan vidare inĂ„t landet lĂ€ngs diverse grusvĂ€gar och skumpiga landsvĂ€gar (ungefĂ€r hĂ€r tappade vĂ„r GPS bort sig lite...). Vi sĂ„g en björn, och passerade orten Deppis och var tvungna att ta en bild (vilket gjorde nĂ„gon ilsken person i ett fönster otroligt upprörd...). 

   

Sent pĂ„ kvĂ€llen nĂ„dde vi LuleĂ„ och hade Ă„kt frĂ„n Sveriges vĂ€stra grĂ€ns till dess östra den dagen. I LuleĂ„ hĂ€lsade vi pĂ„ farmor, njöt av sommarvĂ€rmen och Ă„t middag pĂ„ en fin restaurang. 

   

Efter tvĂ„ nĂ€tter dĂ€r tog vi E4:an söderut till Skuleberget vid Höga kusten. Det Ă€r ett cirka 300 meter högt berg i ett naturreservat som man kan klĂ€ttra upp pĂ„ via en vajer, alternativt promenera uppför. Det var jĂ€ttekul att klĂ€ttra och utsikten var sĂ„ vacker! Sedan sov vi pĂ„ hotell i Örnsköldsvik och dagen dĂ€rpĂ„ Ă„kte vi runt lite pĂ„ Höga kusten, bland pittoreska fiskestugor, gulliga vikar och all grönska. PĂ„ kvĂ€llen Ă„kte vi hem, matta efter en resa fylld av storslagna upplevelser.

Det var en magisk vecka! Det kĂ€ndes inte ens som Sverige nĂ€r man Ă„kte lĂ€ngs den vackra naturen vid VildmarksvĂ€gen. Och nu skĂ€ms jag lite för att det krĂ€vdes en pandemi för att fĂ„ oss att upptĂ€cka vĂ„rt eget fantastiska land... 

/Lexie 💛

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlÀgg! Notera dock att frÄgor om litterÀra analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)