söndag 23 augusti 2020

Normala människor

”Människor kan verkligen förändra varandra.”
s. 331

Så avslutas Sally Rooneys ”Normala människor”, som höjts till skyarna av vissa, medan andra inte ser någon storhet alls innanför de limegröna pärmarna. Mästerverk eller ej; det är en unik bok. Läsaren följer Marianne och Connell under flera år då deras vägar ständigt korsas, och det väcker reflektioner kring livets outgrundliga vägar, samt hur stor betydelse en annan människa kan få i ens liv. 

* * * 

Så vad tycker jag om den hypade boken?

Jag älskar den. Till viss del. 

Det är sannerligen en unik bok. Den ger ingen idealiserad bild av livet, utan beskriver verkligheten, med all sin krasshet, och det är befriande att läsa något så ärligt. Det händer inget omvälvande, utan karaktärerna bara är: tar dåliga beslut, gör misstag, är vilsna och trasiga. Och jag älskar dess trista alldaglighet. Det är ingen klyschig kärlekhistoria. Det är en grå likväl sanningsenlig skildring av livet, och den är briljant. 

Men även om jag älskar boken för dess genuinitet så håller inte storyn hela vägen. Det är inte realistiskt hur Marianne och Connells vägar ständigt korsas, för det finns ingen stadig grund deras relation står på. Jag kan dock bortse från det till stor del, tack vare att resten av boken är suverän, men det finns ändå i bakgrunden och stör. 

”Det är knäppt att man kan fatta vissa beslut för att man gillar nån, säger han, och så förändrar de hela ens liv. Jag tror att vi är i den där märkliga åldern då livet kan förändras väldigt mycket av väldigt små beslut.”
s. 291

Något annat som dock gör boken älskvärd är dess teman. Det berör otroligt mycket intressant kring exempelvis samhällsklass, flyktigheten i hierarkier och hur vi människor är. Det är en tänkvärd bok jag kommer bära med mig länge. 

Normala människor liknar ingenting annat. Aldrig tidigare har jag läst något så trist och pessimistiskt som fascinerat mig så djupt. Det är befriande ärligt, genialt och oerhört tänkvärt. Vore det inte för den lite svaga storyn skulle det vara en ny favorit. En bok för alla som är trötta på klyschiga kärlekshistorier och vill läsa något klockrent och annorlunda att bära med sig länge.
 ___________________________________________________________________ 
Normala människor
Författare: Sally Rooney
Förlag: Albert Bonnier Förlag (2019) 
Sidor: 331 st 
Åldersgrupp: Vuxen
Originaltitel: Normal People
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)