fredag 14 augusti 2020

Det nionde sällskapet

Mors irrumat omnia. Döden jävlas med oss alla.”
s. 13

Leigh Bardugo tar med läsaren på en resa genom en mystisk värld. Alex Stern har en unik förmåga att se Grå, och får chansen att börja studera vid Yale. Men det är något som inte stämmer, och när ett mord sker och Alexs handledare försvinner spårlöst i samma veva är hon ensam kvar. Snart finner hon sig indragen i en härva långt farligare än hon någonsin kunnat ana. 

* * * 

I efterhand tänker jag att jag aldrig skulle ha läst klart boken. Jag borde ha slutat när jag läst hundra sidor utan att fastna. Jag borde definitivt ha slutat när jag läst 212 sidor utan att fastna. 

Det är ingen dålig bok; det är bara inte min typ av bok. Min kärlek för fantasy har bleknat och de utförliga miljöbeskrivningarna och invecklade handlingsförloppen blir enkom betungande. 

Vi fick framför allt en dålig start, boken och jag. Den krävde ett engagemang jag inte kunde ge den. Mot slutet kommer den sig: den är medryckande och för första gången flyger sidorna förbi. Men det väger inte upp för resten. 

Det nionde sällskapet lyckades inte förtrolla mig. Men för den som älskar övernaturligheter och mystik, och inte har något emot att läsa något krävande, är boken troligen en fullträff. 
 ___________________________________________________________________ 
Det nionde sällskapet
Författare: Leigh Bardugo
Förlag: Modernista (2020) 
Sidor: 471 st 
Åldersgrupp: 13+
Originaltitel: Ninth House
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

2 kommentarer:

  1. Ja, ibland blir det så med böcker. Kanske om du provar att läsa den vid ett senare tillfälle så klickar ni? Har hänt mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan säkert fungera bättre då - ibland är det ju bara fel tillfälle för en viss bok, helt enkelt.

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)