söndag 16 augusti 2020

Flickan från Terra

Tack, Fafner Förlag, för spännande recensionsexemplar!

”Vad det än var som hände på vår gamla hemvärld så gjorde det den mindre gästvänlig än Cíbola, och Cíbola är en klump smält sten. Det skulle förvåna mig om det finns mer avancerat liv än bakterier där.”
s. 17

Ändå möter arkeologen Priya och hennes team något de aldrig väntat sig när de anländer till Terra, i Cornelia Johansson debutbok Flickan från Terra. Teamets upptäckt försätter dem alla i en farlig situation. Det som började som ett arkeologiskt uppdrag blir en kamp på liv och död, där lojaliteter prövas och en hel värld är satt på spel. 
 
* * *
 
Ett fartfyllt och spännande rymdäventyr, som tack vare inslagen om exempelvis kvantmekanik blir något extra. Visst, det är science fiction, men den är baserad på innovationer från vår verklighet, och det väcker mitt intresse redan från första kapitlet. 

Persongalleriet är brett och färgstarkt och fyllt att intressanta karaktärer. Det hade dock varit en fördel med lite färre karaktärer, som man fick lära känna närmare, för att ett engagemang lättare skulle kunna väckas. 

Jag älskar humorn och hur karaktärerna interagerar med varandra, men fastnar inte riktigt för språket. Det är lättläst, men ofta känns uttryck som direktöversatta från engelska, och det blir inte snyggt. 

Flickan från Terra är maffig science fiction med imponerande research som grund. Det är fartfyllt och underhållande, även om jag inte fastnar för språket. För de som älskar nördigt spännande rymdböcker och vill följa ett gäng riktigt coola karaktärer är det här helt rätt bok!
___________________________________________________________________ 
Flickan från Terra
Författare: Cornelia Johansson
Förlag: Fafner Förlag (2020) 
Sidor: 345 st 
Åldersgrupp: 12+
Köp: t ex hos Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)