fredag 18 september 2020

Allt jag fått lära mig

”Alla min fars historier handlade om vårt berg, vår dal, vår bergiga lilla fläck av Idaho. Han berättade aldrig vad jag skulle göra om jag lämnade berget. [...] Han berättade aldrig hur jag skulle veta när det var dags att komma hem.”
s. 13

Så inleds Tara Westovers självbiografiska berättelse om hennes uppväxt i en mormonsk familj i Idaho. De lever avskärmade från resten av samhället, i väntan på världens undergång. Illuminati är deras värsta fiende, och utbildning är en statlig konspiration. Men Tara drömmer inte om en framtid inom naturmedicin, och tveksamt börjar hon söka efter kunskap och mening, men är det värt det om hon riskerar förlora de hon håller av allra mest?  

* * *

Det är många som hyllat Allt jag fått lära mig. Så många. Och nu förstår jag dem. 

Jag förstod dem inte efter 100 sidor, eller 150 sidor, men efter kanske 180 sidor klarnade allt. Jag drar efter andan när familjens extrema trosuppfattning uppdagas, och när jag förstår att Tara 17 år aldrig hört talas om Förintelsen. Westover håller mig fascinerad och engagerad ända till slutet. Det är en gripande skildring som gör mig gråtfärdig, men också inspirerad. 

”Gud är här och arbetar bredvid oss. Han kommer inte låta något hända dig. Men om det händer dig något, då är det Herrens vilja.”
s. 79

Tara är 17 år första gången hon sätter foten i en skola. Tio år senare har hon studerat vid både Cambridge- och Harvard University, samt doktorerat. Trots att hon från början inte hade något. Tara är ett fulländat bevis på att det aldrig är för sent att skapa sig det liv man vill ha, och den insikten kommer jag alltid bära med mig. 

Min enda invändning är slutet. Efter att ha följt Tara under alla dessa år hade det varit berikande att få nutida Taras reflektioner kring det hon upplevt. Är hon fortfarande mormon? Har hennes föräldrar förlåtit henne? Vad tycker de om att hon skrivit den här boken? Det är ännu så många frågor som saknar svar. 

Allt jag fått lära mig är själva skälet till att jag läser. Det är böcker som den här jag ständigt är på jakt efter. Böcker som lär en något nytt; böcker som berör, engagerar, inspirerar. Låt dig inte skrämmas av en lite seg inledning, läs med ett öppet sinne och resten har Westover redan ordnat med perfektion. 

___________________________________________________________________ 
Allt jag fått lära mig
Författare: Tara Westover
Förlag: Natur & Kultur (2020) 
Sidor: 396 st (pocket)
Åldersgrupp: 15+
Originaltitel: Educated: A Memoir
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

2 kommentarer:

  1. Har också hört så mycket om denna bok men du fick mig att bli verkligen sugen på att läsa den också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att höra! Ja, den förtjänar verkligen all uppmärksamhet den fått!

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)