onsdag 9 september 2020

Knutby

” 'Det finns en sådan kraft här', sa Sindre. 'Det är precis som Eva sa. Att det ska
spridas en eld från Knutby. Först upp över Uppland, och sedan över resten av Sverige. Och jag tror... nej, jag vet, jag vet att den kommer att spridas betydligt längre än så.' ”
s. 32

Det säger den karismatiske pastorn i Knutby Filadelfia, i Jonas Bonniers roman baserad på händelserna 2004 som försatte hela Sverige i chock. Här får läsaren följa nyckelpersonerna under åren som ledde fram till det som sedan blev känt som Knutbydramat. Hur kunde en kristen församling hamna på förstasidorna på grund av ett mord? Vem eller vilka bär skulden? Och vad hände egentligen i Knutby?

* * * 

En välskriven skildring av de ofattbara händelserna 2004. Läsningen blir visserligen ett frustrerande detektivarbete i att ta reda på de verkliga namnen på bokens karaktärer, men namnbytena är också förståeliga, då det enbart är en roman baserad på verkliga händelser.

Bonnier lyckas exemplariskt med att väcka mitt intresse för dramat, men jag personligen hade föredragit att läsa mycket mer om psykologin bakom händelserna, och sluppit ta del av de flesta av alla många sexuella scener. Det intresserar mig inte alls, och boken som hade kunnat bli så djup och tänkvärd blir snarare osmaklig på ett överdrivet sätt. 

Jag är inte heller överens med berättartekniken som oftast är övertydlig i sina antydningar om att något är på gång. Som läsare får man inget utrymme till att själv skapa en känsla, utan jag finner mig ständigt som skriven på näsan, och det upplevs frustrerande. 

Knutby är en välskriven roman baserad på förfärliga händelser. Jag tilltalas dock inte av berättartekniken eller den linje Jonas Bonnier valt att fokusera sin berättelse på. Samtidigt finner jag mig uppslukad ända till slutet, och efteråt plöjer jag alla Wikipedia-sidor inom ämnet. Läs den om du vill veta mer om Knutbydramat, men låt den inte bli din enda källa. 

___________________________________________________________________ 
Knutby
Författare: Jonas Bonnier
Förlag: Albert Bonniers Förlag (2020) 
Sidor: 345 st (pocket)
Åldersgrupp: Vuxen
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)