måndag 12 augusti 2019

Att ha och inte ha

Att ha och inte ha är en klassiker skriven av Ernest Hemingway, utspelad på främst Key West och Cuba. I fokus finner vi den före detta fiskaren Harry Morgan, som nu tvingats ta till desperata saker för att kunna hålla sig och sin familj vid liv. Numera smugglar han alltifrån sprit till människor mellan Florida och Cuba, och alltid med livet som insats. Men är det värt att riskera allt för familjen, om man i slutändan riskerar att istället förlora den?

”Jag måste ha en last”, sa jag till Frankie. ”Jag måste tjäna lite pengar.”
[...]
   ”Smuggla vad som helst?”
   ”Visst”, sa jag. ”Nu har jag inget val.”
   ”Vad som helst?”
   ”Visst.”
s. 37 (e-boken)

* * * 

Om du som jag är van vid dagens moderna litteratur, där känslor, relationer och språklig finess värderas högst, kommer nog du som jag inte fastna för den här boken. Såvida du inte befinner dig på Key West, nära självaste Ernest Hemingways hus, nära platserna som är bokens centrum. För faktum är att det är det som gör att den här boken lämnar mig vid ganska gott mod och inte enbart snopen över den lovade ”gripande kärleksberättelsen”. 

Det var spännande att läsa en bok som den här på rätt plats, men det räcker ändå inte hela vägen. Jag tycker att den här boken är bättre än Farväl till vapnen av Hemingway som jag läste tidigare i somras, och det är framför allt tack vare att miljöerna i boken blir verkliga och intressanta när man verkligen är där. För boken i sig är verkligen platt och miljö- och karaktärsbeskrivningarna är bristfälliga och verkligen saknade och hade krävts för att göra den här boken bra. Den här boken känns dock ganska charmig och är på något sätt mysig och så annorlunda mot allt jag brukat läsa, och därför väljer jag den framför Hemingways krigsroman. 

Jag tycker dessvärre inte att bokens handling håller, då också den blir platt och tråkig. Ingenting känns någonsin äkta och jag blir aldrig medryckt i händelserna som trots allt är actionfyllda, så boken blir aldrig ett nöje att läsa. Och den ”gripande kärleksberättelsen” väntar jag på hela tiden, men den kommer aldrig. Den enda kärlek som finns i boken är också den platt, och den berör inte mig. Kanske tillhör jag helt enkelt fel målgrupp, och om det var 1930-tal och jag var en ung kvinna i södra USA hade jag kanske tyckt annorlunda, men jag förväntade mig faktiskt mer än så här av en Nobelpristagare. 

Att ha och inte ha är inte alls vad jag väntade mig av en Nobelpristagare i litteratur. Romanen saknar driv och något som engagerar och berör sina läsare. Det finns stor potential, men i slutändan är det här bara en bok med platt handling, platt språk och platta karaktärer, och år 2019 räcker inte det. Åtminstone inte för mig. Av de två Hemingway-klassiker jag läst är det här dock den bästa. 

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Ernest Hemingway
Förlag: Bakhåll
Utgivningsår: 2013 (original: 1937) 
Antal sidor: 223 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: To Have and Have Not
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)